Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας

Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας

Εχει επιστρέψει –ανανεωμένο και ελκυστικό– το μουσείο με τις θαυμάσιες συλλογές μέσα στη Βιβλιοθήκη της Γαλλίας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει επιστρέψει –ανανεωμένο και ελκυστικό– το μουσείο με τις θαυμάσιες συλλογές μέσα στη Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Ανοικτό και πάλι στο κοινό, το μουσείο στεγάζεται στο περίφημο κτίριο «Ρισελιέ» στο Παρίσι, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ερευνητικό και πληροφοριακό κέντρο στον κόσμο σε θέματα τέχνης, αρχαιολογίας και κληρονομιάς. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου της Βιβλιοθήκης είναι γεμάτη θησαυρούς από χειρόγραφα των αρχαίων και μεσαιωνικών χρόνων μέχρι σπάνιες και ιστορικές εκδόσεις του 19ου και του 20ού αιώνα, φωτογραφίες και πάσης φύσεως τεκμηρίων. Και μόνο η περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου της Βιβλιοθήκης είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και μια αισθητική εμπειρία, με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Guicciardini & Magni με έδρα τη Φλωρεντία, που ανέλαβε τη μουσειογραφική μελέτη.

Το νέο μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας πηγαίνει βαθιά πίσω στον χρόνο και προσφέρει ξεχωριστή εμπειρία γνώσης παρουσιάζοντας (επιλεκτικά) σχεδόν 900 εκθέματα. Ορισμένα σπάνια εκθέματα, που συνδέονται με τη συγκρότηση της γαλλικής ταυτότητας, ελκύουν ιδιαιτέρως την προσοχή όπως το Μεγάλο Κάμεο της Γαλλίας (ρωμαϊκό, 10ος αι. μ.Χ.) ή ο θρόνος του Νταγκομπέρ, από τους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά εικονογραφημένα χειρόγραφα και να παρακολουθήσουν τη διαδρομή της γνώσης και των εκδόσεων μέσα από σπάνια βιβλία, όπως τα «Απομνημονεύματα» του Καζανόβα ή το θεατρικό έργο του Βίκτορος Ουγκώ «Ρουί Μπλας». Αυτές οι σπάνιες και πρώτες εκδόσεις συνυπάρχουν στο μουσείο με χαρακτικά από τον Ρέμπραντ έως τον Πικάσο, με φωτογραφίες από τον Φελίξ Ναντάρ έως τον Φρανκ Κάπρα, με πλήθος αντικειμένων ακόμη και κοστουμιών.

Μέσα στο θαυμαστό Μέγαρο Ρισελιέ, που χτίστηκε πριν από 300 χρόνια, το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας καταλαμβάνει ορισμένες από τις πιο ωραίες αίθουσες. Ο επισκέπτης ακολουθεί διαδρομή μέσα στην αλληλουχία των μεγαλοπρεπών αιθουσών ακολουθώντας χρονολογική αφήγηση των εκθεμάτων σε ένα χώρο 1.200 τ.μ. Τα πιο εύθραυστα και ευαίσθητα αντικείμενα βρίσκονται στην αίθουσα Μαζαρέν. Η εντύπωση από την περιήγηση είναι η καταιγιστική ποικιλία των εκθεμάτων, σχέδια, υδρόγειοι σφαίρες, παρτιτούρες, βιβλία, κοστούμια… η περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος σε ένα μουσείο.

Ματιές στον κόσμο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Εργα του 1923

Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας-1

Η Πινακοθήκη του Αμβούργου τιμά τα 100 χρόνια των Φίλων του Μουσείου με μία έκθεση στην οποία συγκεντρώνονται έργα φιλοτεχνημένα γύρω στο 1923, μια κρίσιμη χρονιά για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Παρουσιάζονται περί τα 60 έργα μοντέρνας τέχνης ειδικά επιλεγμένα ώστε να δείχνουν τα ζητήματα που απασχολούσαν τότε τους καλλιτέχνες και το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία του 1923. Στη φωτογραφία, έργο του Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ. 

ΛΟΝΔΙΝΟ
Σύγχρονη Αφρική

Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας-2

Εως τις 14 Ιανουαρίου θα παραμείνει ανοικτή η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αφρική στην Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου. Παρουσιάζει καλλιτέχνες από όλες τις περιοχές της αφρικανικής ηπείρου με σκοπό να αποκαλύψει την ποικιλία και το εύρος των βλεμμάτων. Οι συμμετέχοντες προέρχονται επίσης από διαφορετικές γενιές και έχουν διαφορετικές αναφορές και βιώματα. Η Αφρική έχει πολλές κουλτούρες και διαφορετικές συλλογικές ταυτότητες. 

ΜΙΝΤΛΑΝΤΣ
Κατεδάφιση της Ιστορίας

Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας-3

Γνωστό ως «Λοξό Σπίτι» (Crooked House, όπως το ομώνυμο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι), η διάσημη παμπ στα Δυτικά Μίντλαντς στην Αγγλία μετατράπηκε σε σωρό ερειπίων έπειτα από πυρκαγιά που κατέφαγε το εσωτερικό της. Επρόκειτο για ένα τούβλινο κτίριο του 18ου αι., που ήταν το σήμα κατατεθέν της περιοχής ως βρετανική εκκεντρικότητα. Η κατεδάφισή του προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και εκ των υστέρων αποκλήθηκε «λανθασμένη». 

ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ
Ρούμπενς στον καρπό

Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας-4

Μια πυκνή σκηνή από διάσημο έργο του Ρούμπενς από το 1603, που ανήκει στις συλλογές του Λούβρου, είναι μέρος μιας νέας σειράς ρολογιών του ιστορικού ελβετικού οίκου ωρολογοποιίας Vacheron Constantin. To καντράν του νέου ρολογιού καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τις μαχόμενες φιγούρες του Ρούμπενς, στο έργο του «Η μάχη του Ανγκιάρι». Το έργο δεν είναι σε κοινή θέα στο Λούβρο. Μπορεί κανείς να το δει κατόπιν συνεννοήσεως. 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Bjarke Ingels

Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας-5

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels, που υπογράφει ως BIG, έχει ως βάση την Κοπεγχάγη και δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη, θα σχεδιάσει πύργο κατοικιών στο Ελληνικό, προς την παραλία του Αγίου Κοσμά. Στην ιστοσελίδα του γραφείου (https://big.dk/) μπορεί να δει κανείς πολλά μεγάλα έργα που έχει αναλάβει σε όλον τον κόσμο σε διάφορες τυπολογίες κτιρίων. Στη φωτογραφία, το Skypark Business Center στο Λουξεμβούργο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT