Οι πόλεμοι των Πικάσο

Ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο, μικρότερος γιος του Ισπανού καλλιτέχνη και διαχειριστής της κληρονομιάς του, πέθανε στην Ελβετία σε ηλικία 76 ετών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε τέσσερα παιδιά: τον Κλοντ και την Παλόμα από τον δεσμό του με τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Φρανσουάζ Ζιλό· τον Πολ, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος γιος του από τον γάμο του με την μπαλαρίνα Ολγκα Κοκλόβα και πέθανε το 1975· και τη Μάγια, την κόρη του με τη Γαλλίδα Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, η οποία πέθανε το 2022. Την Πέμπτη, ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο, ο μικρότερος γιος του Ισπανού καλλιτέχνη πέθανε στην Ελβετία σε ηλικία 76 ετών.

Οταν ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε το 1973 σε ηλικία 91 ετών, άφησε πίσω του περίπου 45.000 έργα τέχνης – τόσο πολλά που θα χρειαζόταν ολόκληρο το Empire State Building για να τα εκθέσει όλα ταυτόχρονα. Στην κληρονομιά του περιλαμβάνονταν 1.885 πίνακες ζωγραφικής, 1.228 γλυπτά, 7.089 σχέδια, καθώς και δεκάδες χιλιάδες εκτυπώσεις, χιλιάδες κεραμικά έργα και 150 σκίτσα. Είχε πέντε σπίτια και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων. Πιστεύεται ότι είχε στην κατοχή του 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 1,3 εκατομμύριο δολάρια σε χρυσό. Ομως δεν άφησε διαθήκη και στην κηδεία του είχε απαγορεύσει να παραστούν η Φρανσουάζ Ζιλό και τα παιδιά της. Χρειάστηκαν έξι χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε συζύγους, ερωμένες και τα παιδιά τους για τη διαίρεση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ ο διακανονισμός κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τις αρχικές επικρίσεις που του ασκήθηκαν για τους χειρισμούς του στη διοίκηση του Picasso Estate, ο Κλοντ υπήρξε ισχυρός και αποτελεσματικός μάνατζερ από το 1996, όταν ένα γαλλικό δικαστήριο τον όρισε νόμιμο διαχειριστή της περιουσίας του πατέρα του. Ο ίδιος έλεγε ότι δεν του είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να παίξει αυτόν το ρόλο, αλλά  κάποια στιγμή έπρεπε να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά.

Μετά τον θάνατο του Πικάσο, οι κληρονόμοι συναντήθηκαν περίπου 60 φορές. Κατά τη διάρκεια μιας αδιέξοδης συνάντησης, ένα από τα παιδιά είπε σε ένα άλλο: «Είναι αδύνατο να είχαμε τον ίδιο πατέρα!». Η διαίρεση των περιουσιακών στοιχείων απαιτούσε νομικούς ελιγμούς από περισσότερα από 50 άτομα – δικηγόρους, εκτιμητές, και αξιωματούχους αρκετών κυβερνητικών υπηρεσιών και του προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος συμφώνησε να δεχτεί έργα τέχνης αντί για φόρους ακίνητης περιουσίας. Η γαλλική κυβέρνηση έλαβε 203 πίνακες ζωγραφικής, 158 γλυπτά, 88 κεραμικά, σχεδόν 1.500 σχέδια, περισσότερες από 1.600 εκτυπώσεις και 33 σκίτσα, που αποτέλεσαν τη συλλογή του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι.

Ο Κλοντ έφυγε από τη Γαλλία ακολουθώντας τη μητέρα του όταν ήταν 6 ετών. Μεγαλώνοντας έγινε φωτογράφος και σκηνοθέτης. Υπήρξε βοηθός του Ρίτσαρντ Αβεντον και έζησε στη Νέα Υόρκη από το 1967 έως το 1974. Παρακολούθησε το Actors Studio, στη Νέα Υόρκη, και έκανε ένα ντοκιμαντέρ για τον γλύπτη Ρισάρ Σερά.

Φεύγοντας από τη ζωή ο Κλοντ, η αδελφή του Παλόμα είναι η μόνη από τα παιδιά του Πικάσο που ζουν ακόμη. Και έγινε μια πλουσιότατη γυναίκα, αν μάλιστα προσθέσουμε στην κληρονομιά της τα έσοδα από το δικό της επάγγελμα – σχεδιάστρια μόδας και κοσμημάτων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή