Κέβιν Φέδερστοουν: «Αποικιοκρατική» η στάση του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά

Κέβιν Φέδερστοουν: «Αποικιοκρατική» η στάση του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά

Οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο αποδυναμώνουν το επιχείρημά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πως «η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλειά τους», σχολίασε ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο αποδυναμώνουν το επιχείρημά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πως «η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλειά τους», σχολίασε ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE, Κέβιν Φέδερστοουν. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής του London School of Economics προεξοφλεί πως οι όποιοι υποψήφιοι για τις διευθυντικές θέσεις που έμειναν κενές, θα ερωτηθούν για την άποψή τους σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και για τα επιχειρήματα τους υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Λονδίνο.

«Ξεκάθαρα, τα γεγονότα που παρακολουθούμε, έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο. Αμφισβητείται, πιστεύω, η αλαζονική στάση του Μουσείου, έχει μια σχεδόν αποικιοκρατική θέση, υπό την έννοια πώς ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ασφαλέστερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο. Ξεκάθαρα, αυτό τώρα, μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ο καθηγητής εκτιμά ωστόσο ως ακόμη και το σκάνδαλο των αναρίθμητων κλοπών δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση και τους περιορισμούς που θέτει το Βρετανικό Μουσείο στη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών. 

«Βλάπτει την εικόνα και την αντίληψη που υπάρχει για το Μουσείο, αφαιρεί την αλαζονεία, αλλά τα βασικά επιχειρήματα, παραμένουν ως είχαν», σχολιάζει. «Αναπόφευκτα, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου, για να ενισχύσει τη θέση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εδώ στη Βρετανία έχουμε δει αντιδράσεις από μέλη του κοινοβουλίου που ισχυρίζονται ότι η θέση της Αθήνας είναι καιροσκοπική, για να ενισχύσει τη θέση της μέσω του σκανδάλου».

Ο Δρ. Φέδερστοουν πιστεύει ότι η πολιτική για τα Γλυπτά στη Βρετανία, έχει και προεκλογική διάσταση. 

«Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024 και πιστεύω ότι η νυν κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν θα νιώθει τόση αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πριν γίνουν εκλογές, σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μη δημοφιλής. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει μια συμφωνία».

Ο καθηγητής εκτιμά πως περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν μετά τις εκλογές «και με μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το θέμα».

«Προφανώς το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου δεν επηρεάζει μόνο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επηρεάζει την παραμονή στο Μουσείο αντικειμένων από πολλά μέρη του κόσμου. Και επηρεάζει το αφήγημα του Μουσείου ότι εδώ τα τεχνουργήματα είναι ασφαλέστερα εδώ στο Λονδίνο», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή