Rolling Stones, η επιστροφή: Ενα νεανικό και φρέσκο ροκ κομμάτι από το ’70

Rolling Stones, η επιστροφή: Ενα νεανικό και φρέσκο ροκ κομμάτι από το ’70

Ο νέος δίσκος των Rolling Stones, ο 31ος στη σειρά, με τίτλο «Hackney Glass», έρχεται να πει πως μπορούν ακόμη να είναι δημιουργικοί καλλιτεχνικά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη ροκ εν ρολ μπάντα του πλανήτη, οι Rolling Stones, επιστρέφει έπειτα από δεκαοκτώ χρόνια δισκογραφικής απουσίας, και, δικαίως, πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν ακόμα να είναι δημιουργικοί καλλιτεχνικά και να φτιάχνουν ακόμα ροκ μουσική. Ο νέος τους δίσκος, ο 31ος στη σειρά, με τίτλο «Hackney Glass» (αργκό έκφραση του Χάκνεϊ, πολυεθνικής γειτονιάς του ανατολικού Λονδίνου, που αναφέρεται σε σπασμένα γυαλιά από ληστεία αυτοκινήτου), έρχεται να πει πως όχι μόνο μπορούν, αλλά το κάνουν και καλά.

Χθες το μεσημέρι, σε παγκόσμια ζωντανή αναμετάδοση στο YouΤube, οι τρεις εκ των Stones που έχουν απομείνει, ο Μικ Τζάγκερ, ο Κιθ Ρίτσαρντς και ο Ρόνι Γουντ, εμφανίστηκαν στη σκηνή ενός ιστορικού θεάτρου του Λονδίνου, του «Hackney Empire», για να δώσουν μια συνέντευξη Τύπου στον δημοφιλή Αμερικανό παρουσιαστή Τζίμι Φάλον. Ηταν η πρώτη φορά που ακούστηκε ένα από τα κομμάτια του επερχόμενου δίσκου, το πρώτο του σινγκλ με τίτλο «Angry», και προβλήθηκε επί σκηνής το βιντεοκλίπ του. Πρόκειται για ένα κομμάτι που μοιάζει λες και έχει έρθει από τη δεκαετία του ’70, ή ίσως τις αρχές του ’80, κάποιο ακυκλοφόρητο τραγούδι τους που θα μπορούσε να έχει ξεμείνει από μια ηχογράφηση πριν από σαράντα χρόνια.

Αυτό βέβαια είναι κάπως αναμενόμενο: ποιος θα περίμενε από κάποιους παλαίμαχους ογδοντάχρονους να κάνουν μουσική τομή; Σημασία εδώ έχει πως αυτό το απλό ριφ που επαναλαμβάνεται σε όλο το κομμάτι, ακούγεται φρέσκο και νεανικό. Στη σελίδα της μπάντας στο YouTube, όπου το νέο τραγούδι αναρτήθηκε μόλις χθες, ένας χρήστης έγραφε στα σχόλια: «60 χρόνια μετά και οι εποχές έχουν αλλάξει, η μουσική έχει αλλάξει, αλλά οι Stones βγάζουν καινούργιο δίσκο και καταφέρνουν να ακούγονται καλύτεροι από όλα αυτά τα σκουπίδια που κυκλοφορούν».

Στον επερχόμενο δίσκο, που κυκλοφορεί στις 20 Οκτωβρίου, θα ακούσουμε μάλιστα όχι μόνο τα ντραμς του σπουδαίου ντράμερ Τσάρλι Γουότς που πέθανε πριν από δύο χρόνια αλλά πρόλαβε να ηχογραφήσει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά, σε ένα άλλο κομμάτι, και το μπάσο του Πολ Μακάρτνεϊ, ο οποίος το 2020 είχε δηλώσει πως «οι Μπιτλς έγραφαν καλύτερη μουσική από τους Stones». Ο Τζάγκερ βέβαια του είχε απαντήσει πως «η μία μπάντα είναι απίστευτα τυχερή να παίζει ακόμα σε στάδια, ενώ η άλλη δεν υπάρχει καν».

Βέβαια, στο βιντεοκλίπ του νέου κομματιού, φαίνεται η νοσταλγία των βετεράνων ρόκερ για τη νιότη τους. Το κλιπ έχει γυριστεί πάνω σε ένα αυτοκίνητο που τριγυρνά στους δρόμους, με διαφημιστικές πινακίδες στις κορυφές των κτιρίων που παίζουν ζωντανά στιγμιότυπα από ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας από τα τελευταία 60 χρόνια. Το βίντεο –και μαζί και το κομμάτι– είναι σαν να θέλουν να δηλώσουν ότι «είμαστε ακόμα εδώ, μπορεί να γεράσαμε, αλλά ακόμα ροκάρουμε, και διεκδικούμε κι ένα χιτ». Μέσα στην προβλεψιμότητά τους, φαίνεται πως τα καταφέρνουν – έστω και για όσο κρατάει ένα κιθαριστικό ριφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή