Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε άθικτη στην Τουρκία

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε άθικτη στην Τουρκία

Η προτομή βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Προύσα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Προύσα της Τουρκίας, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της περιοχής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Ντούζτσε, σημειώνει πως η προτομή που βρέθηκε στην αρχαία πόλη «Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ» διαπιστώθηκε ότι αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο και έχει ήδη παραδοθεί στο τοπικό Μουσείο.

«Κατόπιν διαβούλευσης με συντηρητές και μελετητές του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε άθικτη στην Τουρκία-1
Φωτογραφία: Düzce Belediyesi

Από την πλευρά του, το Μουσείο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για «κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου», διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.».

Κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, εντοπίζονται σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρώς ανοιχτό.

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε άθικτη στην Τουρκία-2
Φωτογραφία: Düzce Belediyesi

«Το μακρύ σγουρό χτένισμά του μέχρι το λαιμό είναι σαν χαίτη λιονταριού- πολύ συγκεκριμένη απεικόνιση των μαλλιών του Μέγα Αλέξανδρου», καταλήγει η ανακοίνωση του μουσείου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό δήμο Ντούζτσε, στο πλαίσιο των ανασκαφών που διεξάγονται αδιάλειπτα επί 12 μήνες στην εν λόγω περιοχή, έχουν επίσης αποκαλυφθεί παρόμοια ιστορικά λείψανα, όπως μια κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα και μια κεφαλή της Μέδουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT