Στο υπουργείο Πολιτισμού το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260

Στο υπουργείο Πολιτισμού το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260

Στις εγκαταστάσεις θα στεγαστούν η διοίκηση και οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, καθώς και οι υπηρεσίες του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απευθείας αγορά του συνόλου του βιομηχανικού συγκροτήματος της Πειραιώς 260 (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου), προκειμένου να στεγάσει τη διοίκηση και τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, καθώς και τις υπηρεσίες του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού. Η αγορά του συγκροτήματος, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, θα πραγματοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έναντι 12.600.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Πολιτισμού το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260-1

Οπως είχε ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον Μάρτιο του 2022, το ΥΠΠΟ και η Εθνική Τράπεζα είχαν υπογράψει τότε το πρώτο σχετικό συμφωνητικό και βρίσκονταν στη φάση της εκτιμητικής διαδικασίας. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ειδικά στο Κτίριο Α’ του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., θα στεγαστούν τα εργαστήρια παραγωγής αντιγράφων του ΟΔΑΠ, οι αποθήκες και η Μοντελοθήκη – Γλυπτοθήκη, καθώς και το πωλητήριο και το αναψυκτήριο του οργανισμού («Κ», 11.5.2022).

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την οριστική διαμόρφωση του Κτιρίου Α’, που έχει ανακοινωθεί ότι σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί κατά το ήμισυ, απαιτούνται ακόμα οι οριστικές μελέτες, η δημοπράτηση και η εκτέλεση του έργου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2025. Μετά τη μετεγκατάσταση του ΟΔΑΠ στο κτίριο, ιδανικά ως το τέλος του 2025, θα χρειαστεί μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, ώστε ο εκθεσιακός χώρος του οργανισμού να καταστεί επισκέψιμος. 

Μιλώντας στην «Κ», η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι η αγορά της Πειραιώς 260 από το ΥΠΠΟ αποτελούσε πολιτική προτεραιότητά της από το 2019, προκειμένου να αποκτήσει το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου μόνιμη στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων του, η οποία να ανήκει στο υπουργείο. «Στο ίδιο συγκρότημα», πρόσθεσε η υπουργός, «θα στεγαστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, τα νέα σύγχρονα εργαστήριά του και το Μουσείο των Εκμαγείων (η Μοντελοθήκη) το οποίο θεωρώ πολύτιμο για την τεκμηρίωση πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων».

Παράλληλα, όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, «η οδός Πειραιώς αναβαθμίζεται, καθώς ενισχύονται οι χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, έρευνας και αναψυχής, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα κτίρια-μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Η Πειραιώς, και με την αποκατάσταση και αξιοποίηση του συγκροτήματος Τσαούσογλου, λειτουργεί ως ο δεύτερος πολιτιστικός άξονα που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά: Γκάζι, Μουσείο Μπενάκη, Σχολείον της Αθήνας – “Ειρήνη Παππά”, Ιδρυμα Κακογιάννη, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Συγκρότημα Τσαούσογλου με Ελληνικό Φεστιβάλ και ΟΔΑΠ. Ο πρώτος άξονας είναι η λεωφόρος Συγγρού: Μουσείο Ακρόπολης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ευγενίδειο Ιδρυμα, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού Μουσείου Μπενάκη. Το έχουμε δουλέψει πολύ συστηματικά και τώρα φθάνουμε στο τέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή