Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο στη Θεσσαλονίκη

Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο στη Θεσσαλονίκη

64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2-12/11) πρόκειται φέτος να τιμήσει το έργο και τη μνήμη του με ένα μεγάλο αφιέρωμα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιητής και ηθογράφος, βαθιά ευαίσθητος με τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά και λάτρης του φυσικού τοπίου. Ο Τάκης Κανελλόπουλος υπήρξε αναμφίβολα από τις πιο ξεχωριστές μορφές του ελληνικού σινεμά και το 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2-12/11) πρόκειται φέτος να τιμήσει το έργο και τη μνήμη του με ένα μεγάλο αφιέρωμα. Εννέα συνολικά ταινίες του Θεσσαλονικιού κινηματογραφιστή θα προβληθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους νεότερους να εισέλθουν στον ιδιαίτερο καλλιτεχνικό κόσμο του και στους παλιότερους να τον θυμηθούν στη μεγάλη οθόνη. Οι τίτλοι αντιπροσωπευτικοί, από το μικρού μήκους ντεμπούτο του «Μακεδονικού γάμου» μέχρι τον αντιπολεμικό «Ουρανό», για την παρουσίαση του οποίου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και ο πολυβραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ. Ευκαιρία θα είναι επίσης να δούμε και κάποιες από τις πιο ύστερες ταινίες του Κανελλόπουλου, όπως «Το χρονικό μιας Κυριακής», εκεί όπου έξι ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων ξεδιπλώνουν λυρικά το θέμα της μοναξιάς, ή τη «Σόνια» του 1980, ταινία η όποια σηματοδοτεί και το τέλος της φιλμογραφίας του.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως το αφιέρωμα θα συνοδεύσει μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση, σε επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου Μανώλη Κρανάκη, μέσα στο κτίριο του Δυτικού Φυλακίου Εισόδου της Πύλης 1 του λιμανιού. Σύμφωνα με τη σχετική προαναγγελία του φεστιβάλ, πρόκειται για «μια οπτικοακουστική κάψουλα που κλείνει μέσα τις εμμονές, την ανθρωπογεωγραφία και όλα τα σύμβολα που έκαναν τον Τάκη Κανελλόπουλο μία από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές μορφές στο ελληνικό σινεμά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT