Πάμπλο Πικάσο: Πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ Oυολτέρ πωλείται έναντι 120 εκατ. δολαρίων

Πάμπλο Πικάσο: Πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ Oυολτέρ πωλείται έναντι 120 εκατ. δολαρίων

Πηγή έμπνευσης ήταν η Γαλλίδα μοντέλο με την οποία είχε σχέση από το 1927 έως το 1935

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας από τους τρεις μόνο μεγάλους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο που έχει φιλοτεχνήσει ρολόι, αν και ο μεγάλος καλλιτέχνης ήταν ρέκτης, κατέχοντας σπάνια ρολόγια. 

Το πορτρέτο «Femme à la Montre» θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο για πέντε ημέρες από το Σάββατο, πριν βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s τον επόμενο μήνα. Τιμή εκκίνησης είναι τα 120 εκατομμύρια δολάρια (99 εκατομμύρια λίρες).

Ο Πικάσο ζωγράφισε το «Femme à la Montre» κατά τη διάρκεια του «έτους των θαυμάτων», καθώς προετοιμαζόταν για την πρώτη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Παρίσι σε ηλικία 50 ετών. Πηγή έμπνευσης ήταν η Μαρί-Τερέζ Ουολτέρ, Γαλλίδα μοντέλο με την οποία είχε σχέση από το 1927 έως το 1935.

Την περίοδο εκείνη, ο Πικάσο ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Ολγκα Χόχλοβα, Ρωσοουκρανή χορεύτρια.

Ο οίκος Sotheby’s διοργανώνει τη δημοπρασία στην οποία θα πωληθεί η συλλογή της συλλέκτριας έργων τέχνης, Eμιλι Φίσερ Λαντάου, που περιλαμβάνει εκτός από τον πίνακα του Πικάσο, τα έργα «Pink Tulip» (1926) της Τζόρτζια Ο’Κιφ και «Triumph Over Mastery II» (1987) του Μαρκ Τάνσεϊ.

Σημειώνεται ότι το «Le Reve», ένα πορτρέτο που έφτιαξε ο Πικάσο με μοντέλο την ερωμένη του, Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ, το 1932, φιλοξενείται σε δεκάδες λευκώματα τέχνης, έχει κοπιαριστεί όσο λίγα και είναι από τα δημοφιλέστερα έργα ζωγραφικής του περασμένου αιώνα. Kάτοχός του πλέον είναι ο Στίβεν Κόεν ο οποίος τον αγόρασε από τον Στιβ Γουίν. 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή