Διαμαρτυρία συγγραφέων για την αναβολή βράβευσης της Παλαιστίνιας Αντάνια Σίμπλι

Διαμαρτυρία συγγραφέων για την αναβολή βράβευσης της Παλαιστίνιας Αντάνια Σίμπλι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή επιστολή υπογράφουν 350 συγγραφείς, ανάμεσά τους και ο Ιρλανδός Κολμ Τοϊμπίν, με την οποία διαμαρτύρονται για την απόφαση της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου της Φρανκφούρτης να αναβάλει τη βράβευση της Παλαιστίνιας συγγραφέως Αντάνια Σίμπλι (φωτογραφία) λόγω του πολέμου στη Γάζα «που ξεκίνησε η Χαμάς». Η συγγραφέας, που ζει μεταξύ Βερολίνου και Ιερουσαλήμ, επρόκειτο να βραβευθεί από την ένωση επαγγελματιών του βιβλίου «LitProm» αλλά η εκδήλωση ακυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι η αναβολή της βράβευσης έγινε με τη συναίνεση της Σίμπλι, αργότερα αποκαλύφθηκε από τον Guardian ότι η συγγραφέας δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της. Η έκθεση έχει πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και μάλιστα η διοίκηση της διοργάνωσης σκοπεύει να κάνει δράσεις για να γίνουν οι φωνές από το Ισραήλ «πιο ορατές». Ωστόσο, η αναβολή της εκδήλωσης οδήγησε επαγγελματίες του βιβλίου από αραβικές χώρες να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από την έκθεση και τους 350 συγγραφείς να λένε ότι η διοργάνωση της Φρανκφούρτης προσπαθεί «να σωπάσει» τις φωνές από την Παλαιστίνη.

Μεγάλοι μουσικοί εξομολογούνται

Επειτα από 40 χρόνια στη δημοσιογραφία, ο Φώτης Απέργης αποθησαυρίζει άγνωστες ιστορίες και εξομολογήσεις διάσημων καλλιτεχνών που συνάντησε και συνομίλησε μαζί τους στο βιβλίο «Γίνεται παρεξήγηση και δίνουν την εξήγηση» των εκδόσεων Αγκυρα που κυκλοφορεί στις 20 Οκτωβρίου. Ο συγγραφέας αφηγείται πώς μοιράστηκε μια σχεδόν μεταφυσική εμπειρία με τον Μίκη Θεοδωράκη στο μνήμα του Πάμπλο Νερούδα στη Χιλή, τη συνάντησή του με τον Τζέιμς Μπράουν λίγο μετά την αποφυλάκισή του, αλλά και τον Ακη Πάνου ενώ ήταν υπόδικος στις φυλακές Κομοτηνής. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μικ Τζάγκερ, ο Πολ Μακάρτνεϊ, η Μαντόνα, ο Ερικ Κλάπτον αλλά και ο Διονύσης Σαββόπουλος αποκαλύπτουν στον δημοσιογράφο και συγγραφέα μυστικά της ζωής και της καριέρας τους.

Αγνωστα έργα του Κορτάσαρ

Πάνω από 40.000 δολάρια πουλήθηκαν χειρόγραφα με επτά αδημοσίευτα έργα του θρυλικού Αργεντίνου συγγραφέα Χούλιο Κορτάσαρ σε δημοπρασία στην Ουρουγουάη. Τα χειρόγραφα περιλαμβάνουν 46 σύντομες αφηγήσεις που αποτέλεσαν τη βάση για τις γνωστές «Ιστορίες των Κρονόπιο και των Φάμα» του 1962.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή