H θέαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

H θέαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

Ο διάδρομος που θα κατασκευασθεί θα έχει σχήμα «Π» και θα «αγκαλιάζει» τα ευρήματα του Decumanus Maximus

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη ασφάλεια στο κοινό, αλλά και ευρύτερη άποψη του Decumanus Maximus φιλοδοξεί να προσφέρει η τελική μορφή του διαδρόμου θέασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη σχετική, τροποποιημένη αρχιτεκτονική και στατική μελέτη της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.». Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο διάδρομος θέασης θα είχε πλάτος 2,4 μέτρων στη δυτική του πλευρά και ότι θα στένευε στα 1,80 μ. στη βόρεια έξοδο, λόγω της παρουσίας φρεατίου, η νέα λύση που προτάθηκε κρατάει όλο το πλάτος σταθερό στα 1,80 μ., προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του «λαιμού του μπουκαλιού».

Πέραν της ασφαλείας, οι αλλαγές κρίθηκαν επιβεβλημένες κυρίως γιατί στο βόρειο τμήμα του επιπέδου των αρχαιοτήτων του σταθμού πρόκειται να επανατοποθετηθούν πεσσοί από τη στοά του Decumanus Maximus, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν μετά τον αρχικό σχεδιασμό του βόρειου τμήματός του, επιβλήθηκε και από το μεγάλο ύψος των πεσσών. Εκτός από τις αλλαγές στο δυτικό και το βόρειο τμήμα, ο διάδρομος θα διευρυνθεί και προς νότο, καθώς εκεί θα τοποθετηθεί ένας «εξώστης», από τον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να βλέπουν τις αρχαιότητες. Το τελικό σχήμα «Π» που θα έχει ο διάδρομος (αντί για το αρχικό «Γ»), θα «αγκαλιάζει» τις αρχαιότητες, προσφέροντας θέαση από τρεις πλέον πλευρές.

Στη χθεσινή συνεδρίασή του, το ΚΑΣ ενέκρινε υπό όρους και τις προμελέτες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς, που περιλαμβάνει τρεις σημαντικούς μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους, καθώς και την προμελέτη διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, όπου θα τοποθετηθούν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και ψηφιδωτά μιας έπαυλης της ύστερης αρχαιότητας και δύο σαρκοφάγοι της ίδιας περιόδου, ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή