Υπουργείο Πολιτισμού: Αρχαία ψηφιδωτά και γλυπτά ανακαλύφθηκαν στη Βασιλίσσης Ολγας

Υπουργείο Πολιτισμού: Αρχαία ψηφιδωτά και γλυπτά ανακαλύφθηκαν στη Βασιλίσσης Ολγας

Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά καθώς και βωμίσκος αφιερωμένος στον Απόλλωνα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρότημα, πιθανότατα του 2ου μ.Χ. αιώνα, με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση, αλλά και κινητά ευρήματα όπως επιγραφές, γλυπτά, και βωμίσκο του Απόλλωνα, έφεραν στο φως ανασκαφές για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «στα βόρεια του Ολυμπιείου, στην περιοχή όπου είχαν ερευνηθεί από τον Στέφανο Κουμανούδη (1888-9) τμήματα οικοδομήματος των αυτοκρατορικών χρόνων, αποκαλύφθηκε τώρα το νότιο τμήμα του ίδιου οικοδομήματος».

Οπως σημειώνεται, η επίστεψη των τοίχων αποκαλύφθηκε κάτω από το πλακόστρωτο των πεζοδρομίων και του ασφαλτοτάπητα, ενώ οι τοίχοι όλων των χώρων επεκτείνονται σε περιοχές, όπου δεν είναι εφικτή η συνέχιση της έρευνας.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αρχαία ψηφιδωτά και γλυπτά ανακαλύφθηκαν στη Βασιλίσσης Ολγας-1
Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί παρά μόνο ένα τμήμα του, είναι σαφές ότι πρόκειται για συγκρότημα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, σε ορισμένα εκ των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση με γεωμετρικά μοτίβα.

Τα κινητά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του οικοδομήματος στον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο αυτοκράτορας Αδριανός μερίμνησε για την επέκταση της πόλης προς τα Ανατολικά.

Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και βωμίσκος των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Παράλληλα, κατά τη ίδια έρευνα, εντοπίστηκαν νότια του Ζαππείου, «τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό που είχε μερικώς ερευνηθεί το 1873- 4 και το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό που έχει περιγράψει ο Λουκιανός, στο έργο του Ιππίας (4.4)», προσθέτει το υπουργείο Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT