500 ΛΕΞΕΙΣ με την Φωτεινή Νικολαΐδου

500 ΛΕΞΕΙΣ με την Φωτεινή Νικολαΐδου

Γεννήθηκε στο Κερατσίνι, σπούδασε Κλασική Φιλολογία. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Εχει συγγράψει δύο σχολικά βοηθήματα, μία ποιητική συλλογή, δύο συλλογές διηγημάτων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στο Κερατσίνι, σπούδασε Κλασική Φιλολογία. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Εχει συγγράψει δύο σχολικά βοηθήματα, μία ποιητική συλλογή, δύο συλλογές διηγημάτων. Ποιήματα και πεζά της δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό «3η Χιλιετία», αρθρογραφεί και στην εφημερίδα «Μεσσηνιακός Λόγος». Ποιήματά της μελοποίησε ο Τάσος Καρακατσάνης. Τελευταίο της βιβλίο είναι οι «Νεοελληνικοί Διάλογοι», εκδόσεις Αιγόκερως.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Δύο, «Η κρίση των καλλιτεχνικών αξιών στον σύγχρονο κόσμο» του Π. Ροδάκη και «Η Ανακού» του Θ. Κωστάκη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαβάζοντας άρθρο της Δ. Παπανικολάου στη μετάφραση των «Βακχών» του Π. Αυγερινού, συγκλονίστηκα από την περιγραφή της πολιτισμικής στιγμής κατά την οποία ο άνθρωπος αποφασίζει, κατ’ αντίφαση ως ανήκων σε αυτή, να εξουσιάσει τη φύση και έκτοτε να την καταστρέφει και να αυτοκαταστρέφεται.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Κλασικούς Ευρωπαίους και άλλους συγγραφείς διάβασα στα νιάτα μου. Δεν περιφρονώ την αξία τους, όμως όσα μας δίδαξαν έχουν πια κωδικοποιηθεί. Για μένα παραμένουν εσαεί πολυεπίπεδοι, μοντέρνοι και κλασικοί οι αρχαίοι Ελληνες συγγραφείς, με αγαπημένο μου τον μοναδικό Θουκυδίδη.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Για τον συστηματικό αναγνώστη όλες οι συνθήκες είναι ιδανικές. Οποιος γνωρίζει την ευχαρίστηση και την πληρότητα από τη μελέτη και την ανάγνωση δεν βρίσκει εμπόδια. Το έχω ζήσει.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Οχι βέβαια! Αυτό θα σήμαινε αυτοαναίρεση.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Με συγκινεί το αληθώς ανθρωπι-στικό περιεχόμενο, ό,τι μπορεί να οδηγήσει τον αναγνώστη στη συναισθηματική έξαρση, στην πλήρη ικανοποίηση. Αυτή την πληρότητα τη νιώθω σαν απόλυτη ταύτισή μου με όλον τον κόσμο, μια ουνιβερσα_λική αγάπη.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Είμαι λεξιλάτρης. Οσο κι αν ξενίζει, το βιβλίο για το οποίο αναζητώ χρόνο και ευκαιρία μελέτης είναι το Ετυμολογικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής του Πιερ Σαντρέν.

Τι μηνύματα «κρύβουν» οι καθημερινοί διάλογοι για την κοινωνία μας;

Οι καθημερινοί διάλογοι καταδεικνύουν την κατάσταση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς της ζωής. Είναι ο ποιοτικός δείκτης της καθημερινότητας – και όχι μόνο.

Τι ήταν εκείνο που σας εντυπωσίασε περισσότερο ακούγοντας διαλόγους;

Με εντυπωσίασε η πλεονάζουσα σήμερα έλλειψη επικοινωνίας, καλοσύνης, ειλικρίνειας, ανοχής, εμπιστοσύνης, υπομονής, σεβασμού, συνανθρώπινης αντίληψης. Εντυπωσιάστηκα από τη σκληρότητα, τον κυνισμό, την επιθετικότητα, τον διάχυτο φόβο, τη μοναξιά, τη βιασύνη, την κακοποιητική χρήση της αποψιλούμενης πλέον ελληνικής γλώσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT