Α. Ντούλε στην «Κ»: «Είχα ζήσει την πραγματικότητα στην οποία κυριαρχούσε»

Α. Ντούλε στην «Κ»: «Είχα ζήσει την πραγματικότητα στην οποία κυριαρχούσε»

«Ενώ δούλευα σκεφτόμουν τη ζωή μου στην Ελλάδα», λέει ο γλύπτης της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντι Ντούλε

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί έναν και πλέον μήνα ο γνωστός στην Αλβανία γλύπτης Αντι Ντούλε σμίλευε επί ώρες ατέλειωτες στο εργαστήριό του, στα Τίρανα, το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υλοποιώντας την παραγγελία του Εντι Ράμα να φιλοτεχνήσει την προτομή του Eλληνα ηγέτη που πρώτος επισκέφθηκε τη χώρα του με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, εγκαινιάζοντας τη σελίδα τής μετά Χότζα εποχής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

«Αποδέχθηκα με χαρά την πρόταση και με ακόμη μεγαλύτερη δούλεψα το άγαλμα», είπε στην «Κ» ο Ντούλε, και στην ερώτηση αν τον δυσκόλεψε η διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της μπρούντζινης προτομής απάντησε ότι ο Μητσοτάκης είχε «ένα πολύ εκφραστικό πρόσωπο, με αδρά χαρακτηριστικά και βαριές σκιές, αυτά που εμείς εδώ στην Αλβανία συνηθίζουμε να λέμε ότι έχουν οι εντυπωσιακοί άνθρωποι, οι ισχυρές προσωπικότητες».

Για την πιστή αποτύπωση του ανδρός, ο Ντούλε, όπως μας ανέφερε, όταν του ανατέθηκε το έργο συγκέντρωσε δεκάδες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είδε πολύ αρχειακό υλικό σε ταινίες.

«Συχνά, ενώ δούλευα την προτομή, σκεφτόμουν τη ζωή μου στην Ελλάδα ως μετανάστης, τις μεγάλες δυσκολίες εκείνης της εποχής και τους φίλους που έκανα. Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμένα η κατασκευή του ανδριάντα, γιατί αν και δεν είχα γνωρίσει τον χαρακτήρα του Μητσοτάκη, είχα ζήσει την πραγματικότητα στην οποία κυριαρχούσε», πρόσθεσε. Γεννημένος στην Πρεμετή και με ελληνικές ρίζες, το 1991, όταν οι Αλβανοί είχαν αρχίσει να φεύγουν κατά χιλιάδες, πέρασε και αυτός τα ελληνοαλβανικά σύνορα με ένα ταξί έχοντας στο πορτμπαγκάζ μερικά από τα έργα του, γλυπτά και πίνακες, με την προσδοκία, όπως λέει, να πουλήσει κάποια από αυτά στην Ελλάδα. «Μάλωσα θυμάμαι με τα ξαδέλφια μου που ερχόμασταν με το ίδιο ταξί γιατί κουβαλούσα περιττά γι’ αυτούς πράγματα, αλλά εγώ ήλπιζα να κάνω ένα καινούργιο ξεκίνημα».

Αντί να ζήσει από τα έργα του, κατέληξε να δουλεύει στην αρχή σε ένα τουβλοποιείο στη Θεσσαλονίκη, την οποία λατρεύει, και στη συνέχεια ως αντιπρόσωπος των κρασιών του ομίλου Μπουτάρη στην Αλβανία, όπου πηγαινοερχόταν.

Με την επιστροφή του στην Αλβανία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φινλανδία και έκτοτε αφιερώθηκε στη γλυπτική, που τον συνέδεσε με τον σημερινό πρωθυπουργό Ράμα. «Οι πατεράδες μας ήταν και οι δύο γλύπτες, έκαναν έργα μαζί, το συνεχίζουμε τώρα εμείς, τα παιδιά τους. Ο Ράμα εκτός από γνωστός ζωγράφος είναι και γλύπτης, έχουμε κάνει και μαζί έργα», μας εξήγησε. Στην ερώτησή μας αν αληθεύει ότι ο Ράμα επέβλεπε ο ίδιος την πορεία των εργασιών της προτομής του Μητσοτάκη, απάντησε: «Ο Ράμα είναι φίλος μου και έρχεται συχνά, Σαββατοκύριακα κυρίως, στο στούντιό μου για να κάνει γλυπτική. Δεν παρακολουθούσε μόνο τις εργασίες μέσω του WhatsApp, όπου του έστελνα διαρκώς φωτογραφίες και έκανε παρατηρήσεις, αλλά προς το τέλος συμμετείχε και ο ίδιος στην οριστική διαμόρφωση του πορτρέτου του».

Η προτομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που αποκαλύφθηκε στην πλατεία της Δερβιτσάνης από τον ίδιο τον Εντι Ράμα, με απόντα όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω του βαρέος κλίματος από την υπόθεση Μπελέρη –εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο–, έγινε από μπρούντζο και τοποθετήθηκε σε βάση περίπου δύο μέτρων, κατασκευασμένη, όπως τονίζει ο γλύπτης, «από το καλύτερο μάρμαρο της Ιταλίας».

«Για εμένα ήταν σίγουρα τιμή να φιλοτεχνήσω ένα σύμβολο της ελληνοαλβανικής φιλίας, και την κάνει μεγαλύτερη το γεγονός ότι προτομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλη, ούτε στην Ελλάδα, για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή σε αυτήν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή