Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς.
«Καλή αντάμωση, Σπύρο μου», έγραψε η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, σε ανάρτησή της στο Facebook.
Πριν από λίγες ημέρες, η Λίλιαν Φωκά είχε αναρτήσει μια φωτογραφία του ηθοποιού από το κέντρο αποκατάστασης όπου νοσηλευόταν, καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα.
Σήμερα το πρωί πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων ο αγαπημένος μας ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Γοητευτικός, ταλαντούχος και χαμηλών τόνων, ο Σπύρος ήταν από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς που έκανε διεθνή καριέρα παίζοντας δίπλα σε μεγάλους σταρ όπως η Λάιζα Μινέλι και ο Αλέν Ντελόν.… pic.twitter.com/pJ4sIFLII7
— Finos Film (@FinosFilm) November 10, 2023
Μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Η είδηση για τον θάνατο του Σπύρου Φωκά βρίσκει την κινηματογραφική μας κοινότητα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την ημέρα της τιμητικής προβολής της ταινίας «Σόνια», στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Τάκη Κανελλόπουλο. Στο έργο αυτό δεσπόζει η ώριμη αρρενωπότητα του Σπύρου Φωκά δίπλα στην αέρινη Αντιγόνη Δουδούμη. Όταν γυρίστηκε η «Σόνια», το 1980, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ήδη ένας Έλληνας διεθνής σταρ του κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία του, το 1959, το «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού τον έφερε στις κοσμοπολίτικες Κάννες, την πύλη για ό,τι ακολούθησε στην Ιταλία και στο Χόλιγουντ. Έπαιξε στο εμβληματικό δράμα «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι (μαζί με την Κατίνα Παξινού), στο «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φράνκο Ρόσι (κερδίζοντας βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Λοκάρνο) και σ’ άλλες ταινίες γνωστών δημιουργών. Μετά ήρθε το Χόλιγουντ, όπου το φιζίκ του ταίριαξε με το στερεότυπο της ομορφιάς που εξέπεμπαν το πρόσωπο και η φιγούρα του Ανατολίτη. Στην Ελλάδα και στον κλασικό πια κινηματογράφο της, αξέχαστη θα μείνει η παρουσία του στην ταινία «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη, στο πλευρό της Ζωής Λάσκαρης.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του με την αγάπη τους και την εκτίμησή τους.
Η ζωή και το έργο του Σπύρου Φωκά
O Σπύρος Ανδρουτσόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937 και ήταν καλλιτεχνικά γνωστός ως Σπύρος Φωκάς. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα όταν ο μικρός Σπύρος ήταν μόλις 9 χρονών.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο και η αρχή για τη διεθνή καριέρα του έγινε με τη συμμετοχή του στην ταινία «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού που κυκλοφόρησε το 1959. Το φιλμ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών εκείνης της χρονιάς.
H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στην ιταλική παραγωγή «Morte di un amico». Στην Ιταλία εξάλλου, στα στούντιο της Τσινετσιτά, αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.
Ο ηθοποιός είχε κάνει σημαντική καριέρα στο εξωτερικό καθώς έχει παίξει σε ταινίες, όπως «Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι δίπλα στην Κατίνα Παξινού. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας πρωταγωνίστησε σε μεγάλες ευρωπαϊκές και χολιγουντιανές παραγωγές. Οπως για παράδειγμα το φιλμ του Βιντσέντε Μινέλι «Οταν θέλει η γυναίκα» δίπλα στη Λάιζα Μινέλι και «Ο Θάνατος ενός Φίλου» του Φράνκο Ρόσι όπου κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
Λίγο μετά, έκανε το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας σε μια σειρά από αμερικανικές παραγωγές.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 επέστρψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία» παραγωγής Φίνος Φιλμ, πλάι στην Ζωή Λάσκαρη. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» του Λουίς Τίγκι δίπλα στον Μάικλ Ντάγκλας, την Κάθριν Τέρνερ και τον Ντάνι ντε Βίτο και το «Ράμπο 3» του Πήτερ Μακ Ντόναλντ με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.
Στην καριέρα του συμμετείχε συνολικά σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες ιταλικής και αμερικανικής παραγωγής. Πολύ γρήγορα, έγινε γνωστός και αγαπητός μέσα από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Αλλά σημαντική ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση με ρόλους σε κοινωνικές και δραματικές σειρές όπως οι: «Χωρίς Ανάσα», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Νυχτερινό Δελτίο», «Της Αγάπης Μαχαιριά» κ.α.
Ο Σπύρος Φωκάς είχε παντρευτεί τέσσερις φορές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ