Ματωμένο πετράδι στο αγγλικό στέμμα

Ματωμένο πετράδι στο αγγλικό στέμμα

Για την Νταϊάνα, η τελευταία σεζόν του «The Crown»

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν καταλαβαίνω πώς κατέληξα εδώ. Βιάζομαι… και χάνω τον εαυτό μου στο μεταξύ. Νομίζω ότι αυτό περιγράφει όλη μου τη ζωή». Λίγο μετά την επίσημη έκδοση του διαζυγίου της με τον πρίγκιπα Κάρολο, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι σε απόγνωση.

Ο Τύπος την ακολουθεί παντού, καταγράφοντας κάθε της βήμα. Η ίδια νιώθει ότι «πνίγεται», ανίκανη να απολαύσει με ηρεμία την προσωπική της ζωή και ιδιαίτερα τη σχέση που έχει αναπτύξει με τον Αιγύπτιο παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών Ντόντι αλ Φαγέντ. Μέχρι που αυτή η ασφυξία από τα μίντια και το Παλάτι θα οδηγήσει στο τροχαίο δυστύχημα που το 1997 θα της κοστίσει τη ζωή.

Από εκεί πιάνει το νήμα της ιστορίας της βρετανικής βασιλικής οικογενείας, το πρώτο μέρος της έκτης και τελευταίας σεζόν της πολυβραβευμένης σειράς του Netflix «Το στέμμα» («The Crown»), που θα κυκλοφορήσει στις 16 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στα τέσσερα πρώτα επεισόδια θα παρακολουθήσουμε τα γεγονότα πριν από το μοιραίο συμβάν, που βύθισε ένα ολόκληρο έθνος –και όχι μόνο– σε πένθος.

Στα επόμενα έξι, που θα είναι διαθέσιμα στη streaming πλατφόρμα από τις 14 Δεκεμβρίου, το σενάριο θα εστιάσει σε όσα ακολούθησαν τον θάνατο της Νταϊάνα, τον αντίκτυπο που είχε αυτός στη μοναρχία, την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ μέχρι τον γάμο του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς το 2005 και το ειδύλλιο του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημιουργό της σειράς, Πίτερ Μόργκαν, δεν θα υπάρξει αναφορά στη σχέση και μετέπειτα γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.

Το «καθήκον»

Η αντίστροφη μέτρηση για το φινάλε ενός ίσως από τα πιο εμβληματικά προγράμματα μυθοπλασίας των τελευταίων ετών ξεκίνησε με την προβολή του πρώτου teaser τον περασμένο Οκτώβριο. Στο ολιγόλεπτο βίντεο, εμφανίζονται οι τρεις ηθοποιοί που υποδύθηκαν διαδοχικά τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄Κλερ Φόι, Ολίβια Κόλμαν και Ιμέλντα Στόντον– λέγοντας ότι «όλοι έχουμε κάνει θυσίες, δεν ήταν από επιλογή, αλλά από καθήκον», αναφερόμενες στον θεσμό. Η συμμετοχή τους αυτή μέσα από σύντομες σκηνές θα είναι και ο φόρος τιμής των συντελεστών στη βασίλισσα που πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 96 ετών.

Η πολυβραβευμένη σειρά του Netflix ετοιμάζεται για το φινάλε, με επίκεντρο τον θάνατο της πριγκίπισσας που λάτρεψαν οι Βρετανοί.

Το «The Crown», μία από τις πιο δημοφιλείς πρωτότυπες παραγωγές του Netflix, που έκανε πρεμιέρα το 2016 και κόστισε αρχικά πάνω από 4 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο, εξιστορεί τη βασιλεία της Ελισάβετ Β΄, εξερευνώντας τα μυστικά της προσωπικής της ζωής και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως ηγέτις της βρετανικής μοναρχίας. Κάθε κύκλος καλύπτει και διαφορετική περίοδο, με τους θεατές να μεταφέρονται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία.

Ματωμένο πετράδι στο αγγλικό στέμμα-1
Η Ιμέλντα Στόντον ως Ελισάβετ Β΄, στο «The Crown». «Είναι πραγματικά εξαιρετική», δήλωσε γι’ αυτήν η παραγωγός Σούζαν Μακί. Φωτ. Netflix

Εχοντας κερδίσει συνολικά 21 βραβεία Emmy, το «The Crown» αποτελεί πλέον ένα πολιτιστικό φαινόμενο, πυροδοτώντας συζητήσεις κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα σεζόν. Οι πιο πολλές ήταν θετικές και αφορούσαν τις ερμηνείες, την ατμόσφαιρα, τη σκηνοθεσία και την καθηλωτική αφήγηση. Αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, η σειρά επικρίθηκε από κάποιους για την απεικόνιση μελών της βασιλικής οικογένειας καθώς και μερικές ανακρίβειες στο ιστορικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η βασίλισσα «μάλωσε» τον Ουίνστον Τσώρτσιλ για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση της αιθαλομίχλης στο Λονδίνο, το 1952. Αργότερα, η Τζούντι Ντεντς σχολίασε αρνητικά το περιεχόμενο της σειράς, τονίζοντας ότι στην ουσία δεν είναι παρά ένας «ακατέργαστος εντυπωσιασμός». Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Μέιτζορ «επιτέθηκε» στους δημιουργούς της σειράς, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανοησία».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η streaming υπηρεσία να επισημάνει στα κανάλια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια, που ολοένα και περισσότεροι θεατές μαγνητίζονταν από την καλοφτιαγμένη παραγωγή, πλανιόταν συχνά το ερώτημα εάν κάποιος στο Παλάτι παρακολουθούσε το πολυσυζητημένο πρότζεκτ του Μόργκαν. Κι ενώ το πρωτόκολλο στο Μπάκιγχαμ υποχρεώνει τα βασιλικά μέλη να μην εμπλέκονται και να μην εγκρίνουν οποιαδήποτε απεικόνιση της ζωής τους στην ποπ κουλτούρα, κάποιοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και μάλιστα ενοχλήθηκαν από την παρουσίαση ορισμένων καταστάσεων στην πλοκή.

«Οδυνηρό, αλλά αληθινό»

Παρά τις όποιες αντιδράσεις, οι συντελεστές δηλώνουν υπερήφανοι για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος, που «μπήκε» σε εκατ. σπίτια παγκοσμίως και είχε τόσο μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη τηλεόραση. Η παραγωγός Σούζαν Μακί δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο The Hollywood Reporter ότι τα τελευταία επεισόδια «είναι από τις καλύτερες δουλειές μας. Η Ιμέλντα Στόντον είναι πραγματικά εξαιρετική στον ρόλο». Η παραγωγός μίλησε για το ταλέντο των Φόι και Κόλμαν, όπως και το γεγονός ότι ήταν πολύ δύσκολη η αλλαγή των πρωταγωνιστών κάθε δύο σεζόν. Για το νέο κεφάλαιο που θα βρίσκεται σύντομα στις οθόνες μας, σημείωσε: «Κάποιο κομμάτι είναι πολύ οδυνηρό, γιατί πραγματεύεται τον χαμό της Νταϊάνα· αλλά πολύ αληθινό, ζωντανό, όμορφο και εμπνέει τον σεβασμό. Νομίζω ότι θα είναι μια έκπληξη για το κοινό». Οπως όμως τόνισε, η συνέχεια έχει αισιόδοξο τόνο, «δίνοντας την αίσθηση ότι, με τον έρωτα των Γουίλιαμ και Κέιτ χρόνια μετά αυτόν τον θάνατο, φυτρώνουν λουλούδια στη γη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή