Στο Λούβρο πίνακας 24 εκατ. ευρώ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Στο Λούβρο πίνακας 24 εκατ. ευρώ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Ο πίνακας του 13ου αιώνα βρέθηκε κρεμασμένος πάνω από τη σόμπα της κουζίνας μιας ηλικιωμένης Γαλλίδας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πίνακας που βρέθηκε κρεμασμένος πάνω από τη σόμπα της κουζίνας μιας ηλικιωμένης Γαλλίδας και χρονολογούνταν τελικά από τον 13ο αιώνα, κοστολογήθηκε στα 24 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, αποκτήθηκε από το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με το μουσείο, ο εν λόγω προ-αναγεννησιακός πίνακας θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας έκθεσης που ετοιμάζεται για το 2025. Οι αρχές αλλά και ιδιώτες προχώρησαν στην απαραίτητη συγκέντρωση κεφαλαίων για την αγορά του πίνακα, σε μια προσπάθεια να παραμείνει το έργο στη Γαλλία. 

Ο πίνακας με τίτλο «Ο χλευασμός του Χριστού» φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1280 από τον Ιταλό ζωγράφο, Τσιμαμπούε. Πιστεύεται ότι είναι ένας από τους οκτώ πίνακες ενός μεγάλου δίπτυχου. Οι πέντε από αυτούς τους οκτώ πίνακες δεν έχουν βρεθεί. 

Ο πίνακας ανακαλύφθηκε στην κουζίνα μιας Γαλλίδας γιαγιάς και προοριζόταν για τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού του σπιτιού. Ωστόσο, η οικογένεια της ιδιοκτήτριας κάλεσε έναν εμπειρογνώμονα για να δει αν υπήρχε κάτι πολύτιμο στο ακίνητο.

Θεωρώντας ότι το έργο θα μπορούσε να αξίζει έως και 400.000 ευρώ, ο εμπειρογνώμονας το έστειλε σε έναν ειδικό τέχνης στο Παρίσι, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για γνήσιο Τσιμαμπούε.

Το 2019, το Λούβρο ήλπιζε να αποκτήσει τον πίνακα όταν βγήκε σε δημοπρασία, για περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Ομως το μουσείο έχασε όταν μπήκε προσφορά ρεκόρ 19,5 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει 24 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογιστεί και η φορολογία.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας κήρυξε τότε το έργο «εθνικό θησαυρό» και έθεσε τον πίνακα υπό προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής, μέχρι το Λούβρο να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά του. 

Ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε το μουσείο του Λούβρου έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο που πλήρωσαν για το έργο ή το πώς συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την αγορά του. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι υπήρξε σοβαρή κινητοποίηση προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δωρεές με αντάλλαγμα ακόμα και φοροαπαλλαγές.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή