Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα

Στο κτίριο επί της οδού Φρυνίχου φιλοξενείται το λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο του ποιητή, 966 βιβλία από τη βιβλιοθήκη του και μια συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα «στέγη» για το αρχείο του σπουδαίου Ελληνα ποιητή Κ. Π. Καβάφη εγκαινίασε το Iδρυμα Ωνάση, στην καρδιά της Αθήνας.

Στο κτίριο επί της οδού Φρυνίχου 16 στην Πλάκα, που άνοιξε τις πόρτες του την Τρίτη, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, φιλοξενείται το λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο του ποιητή, 966 βιβλία που περιλαμβάνονταν στη βιβλιοθήκη του, αλλά και μια συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-1
INTIME News

«Εκατόν εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ. Π. Καβάφης αποκτά μια νέα “στέγη”. Στόχος μας δεν είναι να γίνει ένα “μουσείο” Καβάφη, αλλά ένας βιωματικός χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει μια εικόνα του πνευματικού και υλικού βίου του ποιητή, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό και χωρίς ψεύτικους εντυπωσιασμούς» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-2
Τα γυαλιά του ποιητή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το αρχείο Καβάφη αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται χειρόγραφα ποιημάτων, αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς και το προσωπικό αρχείο του, με μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-3
Ο γραφικός χαρακτήρας του Κωνσταντίνου Καβάφη σε επιστολή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Ιδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Καβάφη στα τέλη του 2012, διασφαλίζοντας έτσι την παραμονή του στην Ελλάδα και αποτρέποντας τον ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Το 2019 ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση, η ταξινόμηση και η πλήρης τεκμηρίωση του συνόλου των περιεχομένων του, στα ελληνικά και τα αγγλικά, και η ψηφιακή συλλογή του αρχείου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους.

Τρεις αίθουσες για το κοινό

Ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη- την αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου υπογράφει το Flux-office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη, στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο του 1910 και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες για το κοινό: μία αίθουσα με τα προσωπικά αντικείμενα του Κ. Π. Καβάφη, μία αίθουσα αφιερωμένη στην Αθήνα του Καβάφη και το Αναγνωστήριο. Το αρχείο και η βιβλιοθήκη του φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά τη συνήθη πρακτική των αρχείων, εντός του νέου κτιρίου.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-4
ΙΝΤΙΜΕ News

«Δεν επιδιώξαμε να κάνουμε μια αναπαράσταση της οικίας Καβάφη, υιοθετήσαμε μιαν άλλη προσέγγιση, μέσα από την κατηγοριοποίηση των αντικειμένων που είχαμε στη διάθεση μας δημιουργήσαμε μικρά συμβάντα στο χώρο. Αυτή η επιλογή αποδεσμεύει τα εκθέματα από τη νέα τους κατοικία, δημιουργεί μια νέα ιστορία» σημείωσαν η Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης.

«Στο κτίριο της Πλάκας στεγάζεται πλέον, κατά πρώτο λόγο, το αρχείο Καβάφη (αρχείο καθ. Γ. Π. Σαββίδη), που αποκτήσαμε το 2012 από τον Μανόλη Σαββίδη και τον ευχαριστούμε για αυτό. Ο νέος χώρος, ανοιχτός στο κοινό, σύμφωνα με την ολιστική πολιτική του Ιδρύματος Ωνάση, θα λειτουργήσει ως κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας, σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και τη Μάντρα, ενώ έρχεται να προστεθεί στις άλλες πρωτοβουλίες μας για τον Καβάφη» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-5
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου

Οι αίθουσες με τη συλλογή από προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα του ποιητή αναπλάθουν τις παραστάσεις στον προσωπικό του χώρο στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσα σε φωτογραφίες του ιδίου και της οικογένειάς του, βάζα, κορνίζες, ένα αντίγραφο των γυαλιών του, το γραφείο του και άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα, ξεχωρίζουν έξι προσωπογραφίες του ποιητή από σύγχρονούς του καλλιτέχνες.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-6
Προσωπογραφίες του ποιητή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα μόνα αντικείμενα που ο ποιητής δεν άγγιξε ποτέ, αλλά εκτίθενται στον χώρο, είναι η νεκρική μάσκα του, αλλά και η πρώτη έκδοση των καβαφικών ποιημάτων, σε φιλολογική επιμέλεια Ρίκας Σεγκοπούλου και εικονογράφηση Τάκη Καλμούχου, η οποία τυπώθηκε το 1935, μετά τον θάνατό του.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-7
Η νεκρική μάσκα του Κ. Καβάφη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ημερολόγια, επιστολές και προσωπογραφίες

Στην αίθουσα «Η Αθήνα του Καβάφη» ξεχωρίζουν οι σελίδες από τα ημερολόγια που κράτησε ο Καβάφης από τα ταξίδια του στην Αθήνα και πλήθος επιστολών και σημειωμάτων θαυμασμού και συγκίνησης για το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Ιωνα Δραγούμη, τον Αγγελο Σικελιανό, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Τέλλο Αγρα, τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τον νομικό και οικονομολόγο Γεώργιο Χαριτάκη, ο οποίος μετέφερε τα καλά λόγια του Κωστή Παλαμά για το έργο του Καβάφη, μεταξύ άλλων.

Η αίθουσα περιλαμβάνει επίσης εκδόσεις διακεκριμένων Αθηναίων ποιητών και πεζογράφων με χειρόγραφες αφιερώσεις τους στον Καβάφη.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-8
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Αναγνωστήριο στο κτίριο της οδού Φρυνίχου αποτελεί τον χώρο συνάντησης του κοινού με το φυσικό αρχείο Καβάφη. Εκεί φιλοξενούνται δύο ενότητες έργων τέχνης. Στην ενότητα «Προσωπογραφίες του Καβάφη» παρουσιάζεται ο Αλεξανδρινός ποιητής μέσα από τη ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έξι ιδιαίτερες προσωπογραφίες από τους Νίκο Εγγονόπουλο, David Levine, Γιώργο Ιωάννου, Σωτήρη Σόρογκα, Αρια Κομιανού και Γιάννη Κυριακίδη.

Από την άλλη, η ενότητα «Αιγυπτιώτες ζωγράφοι» μας καλεί να φανταστούμε την καθημερινότητα στην Αλεξάνδρεια της εποχής του Κ. Π. Καβάφη, μέσα από δέκα έργα τέχνης σύγχρονων του ποιητή ζωγράφων από την Αίγυπτο, που αποτυπώνουν στιγμιότυπα της ζωής στην πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε ο ίδιος.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-9
Πορτρέτα των γονιών του (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σημειώνεται πως τα εγκαίνια του νέου χώρου συνοδεύονται από καλλιτεχνικές δράσεις που τιμούν τη ζωή και το έργο του Κ. Π. Καβάφη.

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο «σπίτι» στην Πλάκα-10
Η ταμπακιέρα του ποιητή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθεί και το έργο της ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης του ποιητή, ενώ θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της στο κοινό η Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, καθώς το Ιδρυμα Ωνάση ανέλαβε στις αρχές του 2022 την αποκατάστασή της, με σκοπό να την καταστήσει πόλο επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT