500 λέξεις με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

500 λέξεις με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

Είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου. Καλλιτεχνικός διευθυντής της Fresh Target Theatre Ensemble.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου. Καλλιτεχνικός διευθυντής της Fresh Target Theatre Ensemble. Σπούδασε νομική στο King’s College London και υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών, ενώ αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό τμήμα θεατρικής σκηνοθεσίας της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (RADA). Εχει διασκευάσει αρκετά κείμενα για το θέατρο, ενώ έχει γράψει το θεατρικό έργο A Slight Risk, το οποίο παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2012».

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τον «Παράμεσο» της Γιόκο Ογκάουα, τον «Εφηβο» του Ντοστογιέφσκι και την «Κατάρρευση» (The Crack Up) του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ.

Ποιος ήρωας λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Με γοήτευσε πολύ ο ήρωας του Χαρούκι Μουρακάμι, Χατζιμέ (Hajime) στο βιβλίο του «Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου» για τη δυνατότητα της έκπληξης αλλά και της ανανέωσης από το παρελθόν του. Και βέβαια το πώς καλείται να διαχειριστεί το παρόν του. Επίσης ο Κομπλέρ στη νουβέλα του Εντεν φον Χόρβατ «The Eternal Philistine» για την παιδικότητά του και τη διάθεσή του για περιπέτεια και εν τέλει ζωή.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Σον Γουάλας, Μισέλ Ουελμπέκ, Μίκαελ Μπουλγκάκοφ, Τζούλιαν Μπαρνς, Χαρούκι Μουρακάμι.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Στο βιβλίο του Αντόνιο-Μαρία Γκρατζιάνι (1537-1611) «Ιστορία του πολέμου της Κύπρου», ότι οι Κύπριοι ζήτησαν βοήθεια από τον Τούρκο σουλτάνο τέσσερις φορές για την αποτίναξη του ενετικού ζυγού κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα πρώτη φορά;

Την «Αννα Καρένινα» του Τολστόι.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«The Actor and the Target» του Ντέκλαν Ντόνελαν.

Περιγράφετε την «Υποσημείωση της Ιστορίας ή μια σύντομη ιστορία της Νέας Κύπρου» ως σατιρική νουβέλα. Πού έγκειται το σατιρικό στοιχείο;

Στην επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσα. Κάποια από τα περιστατικά του βιβλίου είναι αληθινά, άλλα βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, ενώ αρκετά είναι προϊόν μυθοπλασίας. Ομως, διαβάζοντας το βιβλίο δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποια είναι ποια, επιβεβαιώνοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνουν αρκετοί από εμάς στην Κύπρο, ως ένα κράτος όπου όλα μπορούν να συμβούν – χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις για τους παρανομούντες και με ισχυρή δόση ατιμωρησίας.

Αν μπορούσε να υπάρξει μια «Νέα Κύπρος» πώς θα θέλατε να είναι;

Ενωμένη. Πολυπολιτισμική. Φιλόξενη.

Θα δούμε αυτή την ιστορία και στη σκηνή κάποια στιγμή;

Ελπίζω πως ναι, αλλά όχι άμεσα καθότι είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που χρειάζεται προετοιμασία.

Η «Υποσημείωση της Ιστορίας ή μια σύντομη ιστορία της Νέας Κύπρου» διατίθεται στην Αθήνα αποκλειστικά στο Λεξικοπωλείο, Στασίνου 13, Παγκράτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή