«Μοναδικό» μωσαϊκό 2.300 ετών με κοχύλια ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

«Μοναδικό» μωσαϊκό 2.300 ετών με κοχύλια ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

Kοσμούσε αίθουσα δεξιώσεων που βρισκόταν σε ένα αριστοκρατικό αρχοντικό κοντά στη ρωμαϊκή αγορά

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο, σχεδόν άθικτο και έντονα χρωματισμένο μωσαϊκό που χρονολογείται από τον πρώτο ή τον δεύτερο αιώνα π.Χ. ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφή στον Παλατίνο λόφο της Ρώμης.

Το ψηφιδωτό εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.300 ετών και κοσμούσε αίθουσα δεξιώσεων που βρισκόταν σε ένα αριστοκρατικό αρχοντικό κοντά στη ρωμαϊκή αγορά. Με μήκος σχεδόν πέντε μέτρα και απεικονίσεις από αμπέλια, φύλλα λωτού, τρίαινες, τρομπέτες, κράνη και μυθολογικά θαλάσσια πλάσματα, το ψηφιδωτό δημιουργήθηκε με επιμέλεια χρησιμοποιώντας κοχύλια, κοράλλια, θραύσματα γυαλιού και μάρμαρο. Το έργο πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων, από πολύχρωμα κρύσταλλα και αρχαία αιγυπτιακά μπλε πλακίδια.

Αυτό που κάνει την ανακάλυψη «μοναδική», δήλωσε η αρχαιολόγος Αλφονσίνα Ρούσο, δεν είναι μόνο η απίστευτη διατήρηση του ψηφιδωτού, αλλά και η διακόσμησή του, η οποία περιλαμβάνει επίσης εορταστικές σκηνές ναυμαχιών και χερσαίων μαχών. Οι σκηνές αυτές πιθανώς χρηματοδοτήθηκαν και κερδήθηκαν από έναν εξαιρετικά πλούσιο αριστοκράτη, ο οποίος αποφάσισε να μνημονεύσει τις νίκες του με αυτόν τον τρόπο. 

Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν τα ευαίσθητα και ακριβά για την εποχή κοράλλια που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο προήλθαν από τη Μεσόγειο ή την Ερυθρά Θάλασσα. Ενα άλλο μπλε υλικό που επίσης εμφανίζεται στο σχέδιο πιθανότατα προήλθε από την αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα.

«Μοναδικό» μωσαϊκό 2.300 ετών με κοχύλια ανακαλύφθηκε στη Ρώμη-1
Φωτ.: Emanuele Antonio Minerva/MiC

«Τα ψηφιδωτά βρίσκονται συνήθως στα δάπεδα, αλλά αυτό εκτείνεται σε ολόκληρο τον μπροστινό τοίχο και έχει διατηρηθεί απίστευτα καλά», δήλωσε ο Μάρκο Ρόσι, καθηγητής ρωμαϊκών αρχαιοτήτων και επικεφαλής του εργαστηρίου ψηφιδωτών στο Università degli Studi di Roma Tre.

«Δεν έχει καταστραφεί από το βάρος των συντριμμιών, όπως μπορεί να συμβεί σε ορισμένα ψηφιδωτά στο έδαφος, και παρά το γεγονός ότι είναι ευαίσθητο, δεν έχει ούτε καν σπάσει στο πέρασμα των αιώνων», πρόσθεσε ο Ρόσι. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η ανακάλυψη ενός ολόκληρου ψηφιδωτού τοίχου είναι εξαιρετικά σπάνια. 

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή