500 λέξεις με τον Γεράσιμο Γασπαρινάτο

500 λέξεις με τον Γεράσιμο Γασπαρινάτο

Το «Μαντινάδες, ματζουράνες και χοχλιοί μπουμπουριστοί» είναι το τρίτο του έργο, που εκδόθηκε πρόσφατα από την ΚΑΠΑ Εκδοτική

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια Θράκης και Μονάχου και είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1995. Συγγράφει θεατρικά έργα σε ρίμα και 15σύλλαβο στίχο. Το «Μαντινάδες, ματζουράνες και χοχλιοί μπουμπουριστοί» είναι το τρίτο του που εκδόθηκε πρόσφατα από την ΚΑΠΑ Εκδοτική, μετά τα «Μέλαθρα, δολάρια, σουίτες, πετρογκάζ» (2021) και «Ο Σπερχειός φλέγεται!» (2022).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

To «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα» του Βασίλη Κατσικονούρη (Κάπα Εκδοτική), το «Οσα δεν είπες» του Μαρκ Μαζάουερ (Αγρα) και το «Στην αγκαλιά του πολέμου» του Πίτερ Καλλιφίδα (Memento).

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Τα τελευταία χρόνια μού αρέσει να διαβάζω σύγχρονη Ιστορία, πρόσφατα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μου βιβλία σε σχέση με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που αφορούν την έλευση και μετεγκατάσταση 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων στην «παλιά Ελλάδα». Μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε ο ρους της Ιστορίας και η φυσιογνωμία της χώρας.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τους «Παίχτες» του Γκόγκολ.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Στην ύπαιθρο. Σε μια ερημική παραλία το καλοκαίρι, σ’ ένα δάσος τον χειμώνα. Κατά μείζονα λόγο αυτές είναι για εμένα και οι ιδανικές συνθήκες για γράψιμο.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Φυσικά, αλλά δεν σας λέω ποια.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η γραφή που έχει μαστοριά χωρίς να γίνεται επιτηδευμένη, ο ρυθμός σ’ ένα μυθιστόρημα και η ενδιαφέρουσα πλοκή φυσικά.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Την «Ιστορία του κόσμου σε 10½ κεφάλαια» του Τζούλιαν Μπαρνς και το «Τι σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε το ποδόσφαιρο» του Σάιμον Κρίστλεϊ.

Τι πιστεύετε ότι κερδίζει το έργο σας όταν ακολουθείτε τον έμμετρο, με ρίμα, 15σύλλαβο στίχο;

Πιστεύω πολύ στον έμμετρο κωμικό στίχο. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο κείμενο, είτε ως θεατρικό έργο είτε ως απλό αφήγημα, μπορεί να βγάλει πολύ γέλιο και, υπό προϋποθέσεις, να έχει κωμικό αντίκτυπο ακόμη εντονότερο κι από τον πεζό λόγο.

Πώς παρουσιάζεται η κοινωνία της Κρήτης και πώς σχετίζεται με το σήμερα;

Η Κρήτη είναι μια περιοχή της Ελλάδας με έντονη την παράδοση και το τοπικό στοιχείο, που εκφράζεται στα πάντα, από τις συμπεριφορές και τη γλώσσα μέχρι τα φαγητά. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν αλλά έχει μεταφερθεί εν πολλοίς και στο σήμερα. Επειδή δεν είμαι Κρητικός, μελέτησα πολύ την ντοπιολαλιά, τις μαντινάδες και τις παραδόσεις πριν το γράψω και προσέγγισα την Κρήτη με πολύ σεβασμό και αγάπη. Ελπίζω να πέτυχα να ισορροπήσω στο λεπτό σχοινί που περπάτησα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή