«Ομορφη θέα. Υπέροχη ερημιά», με τιμή εκκίνησης 11.000 δολάρια

«Ομορφη θέα. Υπέροχη ερημιά», με τιμή εκκίνησης 11.000 δολάρια

Η διάσημη φωτογραφία του αστροναύτη Μπαζ Ολντριν στην επιφάνεια της Σελήνης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάσημη φωτογραφία του αστροναύτη Μπαζ Ολντριν στην επιφάνεια της Σελήνης, αφήνοντας τα αποτυπώματα της μπότας του πάνω στη σκόνη του εδάφους, έχει τιμή εκκίνησης 11.000 δολάρια και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως τις 25.000 δολάρια. Τη συνοδεύει η λεζάντα: «Φωτογραφία μεγάλου μεγέθους. Apollo 11. Ιούλιος 1969. NASA Image #AS11-40-5903, 1969. Εκτύπωση σε γυαλιστερό χαρτί Kodak».

Η δημοπρασία «The Final Frontier: Vintage NASA Photographs» (Το τελευταίο σύνορο: παλιές φωτογραφίες της NASA) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 10 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα artnet. Περιλαμβάνει μια επιλογή από ανατυπώσεις σπάνιων φωτογραφιών, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στα αρχεία της NASA τo 1980 και συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από ένα συλλέκτη. Αποτυπώνοντας τη χρυσή εποχή του διαστημικού ταξιδιού, οι συγκεκριμένες εικόνες είναι από τις εμβληματικότερες του 20ού αιώνα. Δεν πρόκειται μόνο για ιστορικά τεκμήρια, αλλά για την καταγραφή της πραγματοποίησης ενός ονείρου της ανθρωπότητας: να κατακτήσει το άγνωστο και να εμπνεύσει εκ νέου τον πολιτισμό της Γης.

Η εικόνα μάς μεταφέρει σχεδόν μισόν αιώνα πίσω, στην αυγή μιας σεληνιακής ημέρας δύο εβδομάδων. Ο Εντουιν Ολντριν διασχίζει έναν μικρό κρατήρα κοντά σε έναν από τους ανιχνευτές προσσελήνωσης της σεληνακάτου «Αετός», που είναι τυλιγμένοι με φύλλο αλουμινίου. Η επιφάνεια του κράνους του αντικατοπτρίζει τη μακριά μαύρη σκιά του, τον ηλιακό συλλέκτη ανέμων, την αμερικανική σημαία που τοποθετήθηκε στο έδαφος από τους περιπατητές του φεγγαριού. Η λευκή φιγούρα ανήκει στον Νιλ Α. Αρμστρονγκ, κυβερνήτη του Apollo 11, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία με μια κάμερα σεληνιακής επιφάνειας 70 mm. Τα αποτυπώματα των παπουτσιών που φορούν οι αστροναύτες είναι ορατά καθαρά στο πρώτο πλάνο. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δύο άντρες είχαν πει τις λέξεις που συγκίνησαν τον πλανήτη που βρισκόταν σε αναμονή: «Βάση Νηνεμίας εδώ. Ο Αετός προσεδαφίστηκε». Ενώ ο Αρμστρονγκ και ο Ολντριν εξερευνούσαν την επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς βρισκόταν μόνος στο «Κολούμπια», τη διαστημοσυσκευή του Apollo 11 και κινείτο σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Η επιλογή του Ολντριν ως υποψήφιου αστροναύτη έγινε τον Οκτώβριο του 1963. Μετά τους θανάτους εκείνων που αρχικά προορίζονταν για την αποστολή Gemini 9, Ελιοτ Σι και Τσαρλς Μπάσετ, σε δοκιμαστική αεροπορική πτήση, οι Ολντριν και Τζιμ Λόβελ προήχθησαν σε εναλλακτικό πλήρωμα για την αποστολή. Τελικώς έγινε κυβερνήτης στην αποστολή Gemini 12, την τελευταία του προγράμματος Gemini.

Στις 21 Ιουλίου 1969, ο Ολντριν έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, με ρεκόρ παραμονής εκτός της σεληνακάτου που καταρρίφθηκε μόλις κατά την αποστολή Apollo 14. Οι πρώτες λέξεις του πάνω στη Σελήνη ήταν: «Ομορφη θέα. Υπέροχη ερημιά» («Beautiful view. Magnificent desolation»).

Μεταξύ των φωτογραφιών προς πώληση στην επικείμενη δημοπρασία, υπάρχει μία ακόμη με τιμή εκκίνησης τις 11.000 δολάρια. Πρόκειται για το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του Ολντριν στο Διάστημα ως μέλους της αποστολής του Gemini 12, το 1966. Τραβήχτηκε τρία χρόνια πριν από την πρώτη προσσελήνωση και πολλές δεκαετίες προτού δημιουργηθεί ο νεολογισμός «σέλφι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή