Εργα τέχνης, ρούχα, βραβεία: στο «σφυρί» ο ιδιωτικός κόσμος των σταρ

Εργα τέχνης, ρούχα, βραβεία: στο «σφυρί» ο ιδιωτικός κόσμος των σταρ

Σε δημοπρασία βγαίνουν αντικείμενα του Ελτον Τζον έπειτα από αυτά των Φρέντι Μέρκιουρι, Μέριλιν Μονρόε, Ντέιβιντ Γκίλμουρ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ντόνα Σάμερ κ.ά.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερβολή και γκλάμουρ είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Ελτον Τζον, από τη σκηνική παρουσία του έως το προσωπικό του γούστο. Τον επόμενο μήνα, οι αμέτρητοι θαυμαστές του ενδέχεται να αποκτήσουν ένα κομμάτι αυτής της λάμψης, καθώς η περιουσία της πρώην κατοικίας του στην Ατλάντα οδεύει προς πώληση μέσω του οίκου Christie’s στις 21 Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η συλλογή αποτελεί ουσιαστικά ένα υλικό ημερολόγιο ζωής. Το πάθος του Ελτον Τζον για τη φωτογραφία φαίνεται στην επιλογή έργων των Αντι Γουόρχολ, Χέλμουτ Νιούτον, Ρίτσαρντ Αβεντον, Ρόμπερτ Μάπλθορπ, ενώ η αγάπη του για τη ζωγραφική αποδεικνύεται με λαμπρά αποκτήματα όπως το έργο «Your Song» του Ντέμιεν Χιρστ με εκτιμώμενη αξία 350.000-450.000 δολάρια, καθώς και ένα πορτρέτο του διάσημου καλλιτέχνη από τον Τζούλιαν Σνάμπελ (κατ’ εκτίμηση 200.000-300.000 δολάρια). Φυσικά, η δημοπρασία περιλαμβάνει μόδα: μια καρφίτσα Cartier με διαμάντι, ζαφείρι και σμαράγδια, ένα ασύμμετρο ρολόι χειρός Cartier 18 καρατίων, ιστορικά κοστούμια από τη δεκαετία του 1970, αντικείμενα διακόσμησης σπιτιού και ένα πιάνο με ουρά που η αξία του εκτιμάται μεταξύ 30.000-50.000 δολαρίων.

Και μπορεί η συγκεκριμένη δημοπρασία να θεωρείται πράξη καλλιτεχνική και συμβολική, καθώς κλείνει ένα κεφάλαιο στη ζωή του Ελτον Τζον, όμως δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε τα εξαιρετικά κέρδη που απέφερε κατά το 2023 στον οίκο Sothby’s η δημοπρασία της συλλογής του Φρέντι Μέρκιουρι, που αποκάλυψε, για πρώτη φορά, τον δημόσιο και ιδιωτικό κόσμο του τραγουδιστή. Η έκθεση των αντικειμένων κατά την προπώληση ήταν μια υπερπαραγωγή ανάλογη της προσωπικότητας του διάσημου μουσικού. Το κτίριο των Sotheby’s New Bond Street μεταμορφώθηκε σε μουσείο Μέρκιουρι, ενώ οι έξι δημοπρασίες που ακολούθησαν την προπώληση περιελάμβαναν αντικείμενα τέχνης, ρούχα και κοστούμια, μουσικά όργανα, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες, έπιπλα και κοσμήματα που συγκεντρώθηκαν και διατηρήθηκαν σχολαστικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που έζησε στην αγαπημένη κατοικία του στο Λονδίνο. Για τις 1.406 «παρτίδες» της συλλογής υποβλήθηκαν συνολικά 41.800 προσφορές με υποψήφιους αγοραστές από το Βρετανία, τη Βόρεια Αμερική, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μεξικό και τη Βραζιλία και 50 άλλες χώρες. Σχεδόν όλα τα κομμάτια πουλήθηκαν πάνω από την υψηλότερη εκτίμηση και απέφεραν 40 εκατ. λίρες (50,4 εκατ. δολάρια), έναντι της αρχικής εκτίμησης των 7,6-11,3 εκατ. λιρών.

Τέτοιες επιτυχίες δεν είναι πρωτόγνωρες για τις δημοπρασίες με memorabilia και αποκτήματα προσωπικοτήτων. Ειδικά οίκος Christie’s έχει επανειλημμένως γράψει ιστορία πουλώντας τις ιδιωτικές συλλογές διασημοτήτων για περισσότερα από 250 χρόνια από τη Μέριλιν Μονρόε έως τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ενδεικτικά για την προηγούμενη χρονιά η προσωπική συλλογή της βασίλισσας της ντίσκο Ντόνα Σάμερ με κοστούμια, αναμνηστικά, βραβεία, χειρόγραφους στίχους και πολλά άλλα ήταν το περιεχόμενο μιας πολύ επιτυχημένης δημοπρασίας. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2019, οι κιθάρες του Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd συγκέντρωσαν πάνω από 21 εκατ. λίρες. Την ίδια χρονιά, πουλήθηκε από τους Christie’s η συλλογή έργων τέχνης του Τζορτζ Μάικλ, που περιελάμβανε μια τεράστια γκάμα φωτογραφιών, έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και installations αποφέροντας πάνω από 11 εκατ. λίρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή