Οι δυσκολίες ενός διευθυντή στο Βρετανικό Μουσείο

Οι δυσκολίες ενός διευθυντή στο Βρετανικό Μουσείο

Παρά τις 215.000 ευρώ του ετήσιου μισθού, οι απαιτήσεις, το περιβάλλον του μουσείου και η πρόσφατη δωρεά της ΒP λειτουργούν ανασταλτικά στους υποψηφίους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολίες στην εύρεση του κατάλληλου νέου διευθυντή, που θα αντικαταστήσει τον μεταβατικό σερ Μαρκ Τζόουνς και θα διαχειριστεί μια περίοδο σοβαρών κρίσεων και μελλοντικών προκλήσεων, φέρεται να αντιμετωπίζει το Βρετανικό Μουσείο. Oπως αναφέρει η στήλη παραπολιτικών Mandrake της βρετανικής εφημερίδας The New European, η εταιρεία αναζήτησης ανώτερων στελεχών Saxton Bampfylde «αγωνίζεται» να εντοπίσει τον ιδανικό υποψήφιο για το διευθυντικό πόστο του ιδρύματος, το οποίο της ανέθεσε το εγχείρημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Oσμπορν, που έχει υποστηρίξει μια αμφιλεγόμενη δωρεά 50 εκατ. λιρών από τον πετρελαϊκό κολοσσό BP προς το ίδρυμα και περιγράφεται ως «ενοχλητικός συνοδηγός» του οργανισμού. Είναι ενδεικτικό, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ότι ο Τρίσταμ Χαντ, νυν διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert και πρώην βουλευτής των Εργατικών, φαίνεται πως βολιδοσκοπήθηκε για τη θέση, όμως εκείνος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κίνητρο να εγκαταλείψει το πόστο του, αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τον Oσμπορν.

Στο μεταξύ, το Βρετανικό Μουσείο χρειάζεται «σταθερότητα» και μια «σοβαρή προσωπικότητα» στο τιμόνι του, καθώς, όπως θυμίζει η εφημερίδα, το περυσινό σκάνδαλο των κλοπών αντικειμένων από τις αποθήκες του είχε ως συνέπεια μεταξύ άλλων την παραίτηση του πρώην διευθυντή του, Χάρτγουιγκ Φίσερ, αλλά και του αναπληρωτή διευθυντή, Τζόναθαν Γουίλσον.

Ο επιτυχών υποψήφιος, του οποίου τα προσόντα και οι αρμοδιότητες περιγράφονται αναλυτικά στη Saxton Bampfylde, θα πρέπει να διαθέτει αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία ως ηγέτης, να επιβλέπει σημαντικά πρότζεκτ και να εμπνέει το ποικιλόμορφο προσωπικό του οργανισμού. Στο κάλεσμά του προς τους υποψηφίους, ο Oσμπορν επισημαίνει ότι λόγω του σκανδάλου των κλοπών το Βρετανικό Μουσείο είχε μια «δύσκολη χρονιά», ενώ αναφέρει και την εν εξελίξει ψηφιοποίηση της συλλογής του ιδρύματος, καθώς και το μεγάλο εγχείρημα της αρχιτεκτονικής αναδιαμόρφωσης των χώρων του και της δημιουργίας ενός περιβαλλοντικού κέντρου.

Iσως επίσης σαν μια διακριτική υπόμνηση των αιτημάτων επαναπατρισμού προς το Βρετανικό Μουσείο, μεταξύ των οποίων φυσικά και το ελληνικό, ο Οσμπορν προσθέτει ότι το ίδρυμα «βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών συζητήσεων για το κύρος των λεγόμενων “οικουμενικών μουσείων”». Οσον αφορά αυτές τις «μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας», ο πρόεδρος του ιδρύματος σημειώνει ότι «έχουμε λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι συμμετέχουμε, και εν καιρώ ίσως να ηγηθούμε».

Ο ετήσιος μισθός του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου ορίζεται στις 215.841 λίρες (251.000 ευρώ). Και ενώ ο πρόεδρός του υπογραμμίζει ότι το νέο πρόσωπο δεν είναι υποχρεωτικό να προέρχεται από τη μουσειακή κοινότητα, οι New York Times, σε ρεπορτάζ τους την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν ως πιθανούς υποψηφίους τον διευθυντή του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου Iαν Μπλάτσφορντ, τον επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων Νίκολας Κάλιναν, καθώς και τον γενικό διευθυντή του Rijksmuseum του Aμστερνταμ, Τάκο Ντίμπιτς. Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 26 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT