Home Cinema: Εξερευνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής

Home Cinema: Εξερευνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής

Στη γαλλική πόλη Σεντ Ομέρ, η νεαρή Λοράνς, μετανάστρια από τη Σενεγάλη, δικάζεται ως κατηγορούμενη για τον θάνατο της 15 μηνών κόρης της, η οποία βρέθηκε πνιγμένη κάπου στις βόρειες ακτές της χώρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεντ Ομέρ ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Αλίς Ντιόπ
Ερμηνείες: Κάιγκε Καγκάμε, Γκιουσλαζί Μαλάντα

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε το μυθοπλαστικό ντεμπούτο της Αλίς Ντιόπ. Στη γαλλική πόλη Σεντ Ομέρ, η νεαρή Λοράνς, μετανάστρια από τη Σενεγάλη, δικάζεται ως κατηγορούμενη για τον θάνατο της 15 μηνών κόρης της, η οποία βρέθηκε πνιγμένη κάπου στις βόρειες ακτές της χώρας. Τη δίκη παρακολουθεί η Ραμά, μια περίπου συνομήλικη συγγραφέας, η οποία συγκλονίζεται από όσα ακούει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με τη δική της εγκυμοσύνη.

Η Ντιοπ μάς βάζει σχεδόν αμέσως μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, δίχως εκτενείς εισαγωγές, επεξηγήσεις ή ακόμη και την παρουσία, π.χ., της μουσικής που θα βοηθούσε (θεωρητικά) να μπούμε στο κλίμα. Αυτό γίνεται προφανώς σχεδιασμένα, έτσι ώστε ο θεατής να βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι στη γυμνή σκληρότητα της υπόθεσης: εδώ υπάρχουν μόνον η κατηγορούμενη Λοράνς, η λευκή μεσήλικη δικαστής (χτυπητό το κοντράστ), ο αυστηρός εισαγγελέας, η συμπονετική συνήγορος και η παρατηρήτρια Ραμά, η οποία μοιάζει πιο συγκλονισμένη από όλους.

Home Cinema: Εξερευνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής-1
Σκηνή από το φιλμ του Netflix «Η κοινωνία του χιονιού», που είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία.

Η κοινωνία του χιονιού ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζ. Α. Μπαγιόνα
Ερμηνείες: Ενζο Βόγκρινσιτς, Αγκουστίν Παρντέγια

Μία από τις καλύτερες ταινίες που έφτασαν τον τελευταίο καιρό στην πλατφόρμα του Νetflix αφηγείται μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μια ομάδα ράγκμπι από την Ουρουγουάη πηγαίνει αεροπορικώς στη Χιλή, μια καταιγίδα ωστόσο θα τους οδηγήσει στη συντριβή κάπου ανάμεσα στις χιονισμένες κορυφές των Ανδεων. Πλέον, οι μερικές δεκάδες επιζώντες θα πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν δίχως τροφή και ειδικό εξοπλισμό μέσα σε τρομερά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το επιτακτικό ζήτημα του φαγητού θα τους οδηγήσει σε μια δύσκολη, ηθικά αμφιλεγόμενη απόφαση.

Ο «ειδικός» των θρίλερ Τζ. Α. Μπαγιόνα («Ορφανοτροφείο») μεταφέρει στην οθόνη μια σχεδόν απίστευτη ιστορία επιβίωσης, που εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αλλά και τις αξίες της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης που έρχονται στην επιφάνεια μπροστά στις πιο ανυπέρβλητες δυσκολίες. Εξαιρετική –και ταιριαστή– η βίντατζ φωτογραφία, που βοηθά να «μαλακώσει» κάπως το απέραντο λευκό του χιονιού που περιβάλλει τους ήρωες.

Οι τελευταίοι, ερμηνευμένοι κατά κανόνα άρτια από ένα αρκετά μεγάλο καστ νεαρών ηθοποιών, μοιάζουν με ναυαγούς σε κάποιο παγωμένο νησί, με τις σωματικές αλλά και τις πνευματικές αντοχές τους να τεστάρονται. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η διακριτική προσέγγιση του Μπαγιόνα πάνω στο επίμαχο θέμα του κανιβαλισμού· με σεβασμό και κάποια φιλοσοφική διάθεση, προτιμά τον υπαινιγμό και το κρυφοκοίταγμα από ένα πιο σκληρά ρεαλιστικό μονοπάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT