Νέο άρθρο για τον Φίλιππο Β΄ και αντιδράσεις

Νέο άρθρο για τον Φίλιππο Β΄ και αντιδράσεις

Aρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Archaeological Science: Reports», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο Φίλιππος Β΄ είναι θαμμένος στον Τάφο Ι και όχι στον Τάφο ΙΙ, όπως είναι το κοινώς παραδεδεγμένο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα παλιότερο επιστημονικό ντιμπέιτ για τους ενοίκους των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς έχει ούτως ή άλλως αναδείξει την επιστημονικά αποδεκτή άποψη ως την πλέον επικρατούσα, άνοιξε και πάλι πρόσφατα, έπειτα από μια νέα δημοσίευση.

Aρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Archaeological Science: Reports», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο Φίλιππος Β΄ είναι θαμμένος στον Τάφο Ι και όχι στον Τάφο ΙΙ, όπως είναι το κοινώς παραδεδεγμένο.

Το άρθρο υπογράφουν ο Αντώνης Μπαρτσιώκας, ομότιμος καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και οι καθηγητές Χουάν Λουίς Αρσουάγα και Νίκολας Μπράντμεϊρ. Σε επικοινωνία μας με τον κ. Μπαρτσιώκα, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια την παραπάνω θέση, υπογράμμισε ότι ο σκελετός που ο ίδιος και συνεργάτες του εξέτασαν και αποδίδουν στον Τάφο Ι, έχει τραύμα στο γόνατο, στοιχείο που συνδέεται με το γεγονός ότι ο Φίλιππος Β΄ κούτσαινε.

Μιλώντας στην «Κ», η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη απορρίπτει μετ’ επιτάσεως τους ισχυρισμούς του άρθρου, θυμίζοντας ότι έχουν απαντηθεί και απορριφθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ήδη από το 2015. Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, το οστό με το τραύμα που παρουσιάζεται ως συνδεόμενο με τη χωλότητα του Φιλίππου Β΄, δεν προέρχεται από τις Αιγές (όπου βρίσκονται όλα τα οστά των βασιλικών τάφων από το 1997), αλλά από περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, από όπου και κατέληξε στο εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή