Προχωράει η δημιουργία θεατρικού μουσείου

Προχωράει η δημιουργία θεατρικού μουσείου

Θα στεγαστεί στην παλιά οικία Σούτσου, η οποία θα αποκατασταθεί με βάση μελέτη που ενέκρινε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλουσιότερη θεατρική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκδόσεις για το θέατρο χρονολογημένες από το 1736, πλήθος χειρογράφων από το 1860 κι έπειτα, καθώς και μια μεγάλη ψηφιακή βάση δεδομένων, όλα μέρος άλλοτε της συλλογής του «Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο», η οποία έχει πλέον περάσει στο υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να στεγάσει το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, μετά τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε χθες ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ στη μελέτη στερέωσης, αποκατάστασης και μετατροπής του κτιρίου σε νέο θεατρικό μουσείο.

Χαρακτηριστικό δείγμα όψιμου αθηναϊκού νεοκλασικισμού με πλούσιο μορφολογικό διάκοσμο, το διώροφο κτίριο, που κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Σούτσο και πλέον ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη, έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το ΥΠΠΟ και έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το ΥΠΕΝ. Για πολλές δεκαετίες και έως το 2012 μισθωνόταν σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ υπέστη μεγάλες καταστροφές το 2020, λόγω πυρκαγιάς.

Η μελέτη που ενέκρινε το ΚΣΝΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές στατικές ενισχύσεις, αποκατάσταση της καμένης ξύλινης στέγης, των ξύλινων δαπέδων και ορόφων, της σοφίτας και του δώματος, ενώ θα κατασκευαστεί νέα εσωτερική σκάλα και ανελκυστήρας και θα δημιουργηθούν δύο θύρες στην πρόσοψη (που επίσης θα αποκατασταθεί στο αρχικό, γαλάζιο της χρώμα), με την αριστερή να αποτελεί την κύρια είσοδο. Η αρμόδια διεύθυνση εκπονεί παράλληλα μελέτη για τη συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου του κτιρίου.

Τα βιβλιοστάσια προβλέπεται να τοποθετηθούν στο υπόγειο και κυρίως στο ισόγειο και στο μεταλλικό πατάρι του κτιρίου, ενώ τα ελαφρύτερα αρχειακά αντικείμενα θα φιλοξενηθούν στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο, οι οποίοι θα στεγάσουν επίσης χώρους για έρευνα και εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικού προσωπικού, πολυμέσων, διοίκησης κ.ά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και η τύχη του ξύλινου πλοίου «Δαίδαλος», ιδιοκτησίας Δήμου Περάματος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο καθώς αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα σκάφους τύπου «Liberty» και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ναυπηγικής τέχνης. Κατασκευασμένο το 1957 στο ναυπηγείο του Γ. Ψαρρού στο Πέραμα για λογαριασμό της οικογένειας Σταθάκη, το «Δαίδαλος», συνολικού μήκους 24,94 μέτρων, χρησιμοποιήθηκε ως αλιευτικό, αλλά και ως συγκοινωνιακό μέσο. Κατόπιν αποσύρθηκε και, παρά τη συντήρησή του για να λειτουργήσει ως επισκέψιμο έκθεμα, παρουσίασε εκτεταμένες βλάβες και βυθίστηκε το 2010 στον προβλήτα που είχε ελλιμενιστεί. Επειτα μεταφέρθηκε στο ναυπηγείο Ψαρρού, ελλιμενίστηκε εκ νέου παρά τις φθορές, βυθίστηκε μία ακόμα φορά και τελικά φέρεται να ανελκύστηκε το 2016, προκειμένου να τοποθετηθεί στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος όπου βρίσκεται. Εγκρίνοντας την έκθεση επιτροπής που εξέτασε το «Δαίδαλος» και διαπίστωσε τη μη αναστρέψιμη κατάστασή του, το ΚΣΝΜ δέχτηκε την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εκπονηθεί από τον ιδιοκτήτη τεχνική μελέτη για την ασφαλή στερέωση και περίφραξη του σκάφους, αλλά και για την ελεγχόμενη σταδιακή αποσυναρμολόγηση και διάλυσή του ώστε να διασωθεί τμηματικά. Τέλος, το συμβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση μεταλλικού φυλακίου στη δεξιά πλευρά της πύλης της οδού Πατησίων εντός της περίφραξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου η πύλη να ανοίξει και πάλι έπειτα από δεκαετίες. Η οριστική μορφή του φυλακίου θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή