Βρετανικό Μουσείο: Εκθεση με κοσμήματα που είχαν κλαπεί

Βρετανικό Μουσείο: Εκθεση με κοσμήματα που είχαν κλαπεί

Κοσμήματα ισάξια με ένα μικρό παλάτι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικά των κλοπιμαίων, αλλά όχι από τα πιο θεαματικά, είναι σύμφωνα με τον Ιτάι Γκραντέλ τα κοσμήματα που παρουσιάζει από χθες και έως τις 2 Ιουνίου το Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Rediscovering gems», η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένα αντικείμενα που το ίδρυμα ανέκτησε μετά το πρόσφατο σκάνδαλο των κλοπών. Μιλώντας στην «Κ», ο Δανός ιστορικός και έμπορος τέχνης, που είχε ενημερώσει πρώτος το μουσείο για τις κλοπές, λέει ότι τα δέκα κοσμήματα που εκτίθενται «είναι αντιπροσωπευτικά, αλλά δεν περιλαμβάνουν κάποιο από τα “κομμάτια-αστέρια”, προφανώς κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας, καθώς τα πιο θεαματικά αντικείμενα κατέχουν πιθανόν σημαντική θέση στην έρευνά της».

Βρετανικό Μουσείο: Εκθεση με κοσμήματα που είχαν κλαπεί-1

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Μαρκ Τζόουνς, σημείωσε στο BBC ότι από τα 2.000 κλεμμένα αντικείμενα έχουν ανακτηθεί συνολικά 356, από έξι διαφορετικές πηγές. Η πλειονότητά τους επιστράφηκε από τον Γκραντέλ, ο οποίος τα εντόπισε στο Διαδίκτυο. Περιζήτητα κυρίως στον 18ο αιώνα, προτού υποβαθμιστεί η αξία τους αργότερα, τα συγκεκριμένα, ρωμαϊκά κοσμήματα και καμέο είναι σκαλισμένα σε ημιπολύτιμους λίθους ή γυαλί. Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά της έκθεσης χρονολογούνται τον 1ο αιώνα π.Χ. και τον 1ο μ.Χ. και απεικονίζουν τη θεά Αθηνά και τον Ερωτα. Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι ο Μικελάντζελο είχε εμπνευστεί τον Αδάμ στην Καπέλα Σιξτίνα από ένα τέτοιο κόσμημα, ενώ η επιμελήτρια Αουρέλια Μέισον-Μπέργκοφ είπε στο BBC ότι ένας δούκας του Μάρλμπορο αγόρασε κάποτε ένα τέτοιο κόσμημα, «προτιμώντας το από ένα μικρό παλάτι της Βενετίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή