Το Βρετανικό Μουσείο για την επίδειξη μόδας: Η φροντίδα της συλλογής είναι προτεραιότητά μας

Το Βρετανικό Μουσείο για την επίδειξη μόδας: Η φροντίδα της συλλογής είναι προτεραιότητά μας

Το μουσείο απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι χώρος διοργάνωσης εμπορικών εκδηλώσεων (commercial venue) όταν δεν λειτουργεί για το κοινό. Φιλοξενούμε συχνά εκδηλώσεις όπως την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου», λέει στην «Κ» εκπρόσωπος του μουσείο στον απόηχο της επίδειξης μόδας που διοργανώθηκε στην αίθουσα Duveen όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Το μουσείο απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία σε δήλωση της χθες το βράδυ έκανε λόγο για «μηδενικό σεβασμό» προς τα αριστουργήματα του Φειδία. «Η φροντίδα της συλλογής παραμένει φυσικά προτεραιότητα μας και όλες οι εκδηλώσεις αξιολογούνται για κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο», προσθέτει ο εκπρόσωπος του μουσείου. 

Το απόγευμα του Σαββάτου το μουσείο φιλοξένησε στην αίθουσα των Γλυπτών την επίδειξη μόδας του Ερντέμ Μοραλίογλου που ήταν εμπνευσμένη από τη Μαρία Κάλλας και την όπερα Μήδεια του 1953 και οι φωτογραφίες της εκδήλωσης με τα μοντέλα του σχεδιαστή να περπατούν ανάμεσα στα θραύσματα του Παρθενώνα πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η επίδειξη μόδας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Eλληνίδας υπουργού η οποία επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση του μουσείου και επανέλαβε το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών. «Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως», σημείωσε.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή