Θεσσαλονίκη: Μέγαρο Μουσικής με στούντιο ηχογράφησης

Θεσσαλονίκη: Μέγαρο Μουσικής με στούντιο ηχογράφησης

Συμφωνικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα θα έχουν στη διάθεσή τους έναν υπερσύγχρονο χώρο στη Θεσσαλονίκη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιηθεί μόνο αρχειακού τύπου ηχογραφήσεις, με συμβατικά μέσα. Ομως οι ανάγκες του, καθώς και εκείνες του μουσικού κόσμου (αλλά και οι ίδιες οι τεχνολογίες του ήχου, θα συμπλήρωνε κανείς), εξελίσσονται διαρκώς. Φαίνεται, λοιπόν, πως το Μέγαρο θα αποκτήσει ένα σύγχρονο κέντρο ηχογράφησης στο νεότερο κτίριο «Μ2», σε υφιστάμενο, ανενεργό χώρο.

Η αίθουσα θα διαμορφωθεί σε τρεις φάσεις: η πρώτη περιλαμβάνει τον εξειδικευμένο ακουστικό σχεδιασμό της (ηχομόνωση), καθώς και τη δημιουργία του control room και του recording studio· η δεύτερη αφορά τη διαρρύθμιση του χώρου με κριτήρια υψηλής ακουστικής άνεσης, απαραίτητης για ηχογραφήσεις ερμηνευτών με μεγάλες απαιτήσεις και παραγωγών που ανταποκρίνονται σε διεθνή στάνταρ· στην τρίτη φάση θα εγκατασταθεί ο ηλεκτροακουστικός εξοπλισμός, που θα αξιοποιεί και την τεχνολογία «μη γραμμικής επεξεργασίας» (λογισμικό DAW), η οποία δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας πολυεπίπε-δων συνθέσεων με μη διαδοχικό τρόπο.

Το κέντρο θα συνοδεύεται από ένα στούντιο επαυξημένης πραγματικότητας (AR), που θα εγκατασταθεί στο κεντρικό κτίριο «Μ1». Θα αξιοποιεί, εκτός από την AR, και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως την εικονική πραγματικότητα (VR), τη χαρτογραφημένη προβολή (projection mapping), τη σύλληψη κίνησης (motion capture), τον χωρικό ήχο (spatial audio) κ.ά.

«Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα μπορεί να υποστηρίξει τις δικές του παραγωγές», λέει στην «Κ» η προϊσταμένη του τμήματος προμηθειών και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, Φρόσω Γάκη, «ώστε αφενός να επιτύχει μείωση του κόστους παραγωγής –π.χ. με τη δημιουργία εξ ολοκλήρου ψηφιακών σκηνικών– και αφετέρου να τις εμπλουτίσει σε αισθητικό και τεχνολογικό επίπεδο, προσφέροντας ένα ακόμα πιο θελκτικό πολιτιστικό προϊόν. Μία τέτοια επιλογή θα έχει και θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, καθώς η κατασκευή άυλων –ψηφιακών– σκηνικών στοιχείων δεν απαιτεί τους ίδιους πόρους, ενώ ταυτόχρονα δεν συσσωρεύονται σε αποθήκες, ούτε απαιτείται διαχείριση ή ανακύκλωση μετά τη χρήση τους».

Το έργο, που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ, έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται έως το τέλος του 2025. «Η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της τέχνης και το μέγαρο μπαίνει σε μια νέα εποχή», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, ενώ η πρόεδρος του οργανισμού, Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, κάνει λόγο για ένα πρότζεκτ που «εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό στόχο μας για διαρκή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας» που έλειπε από την ευρύτερη περιοχή. Οπως σημειώνει εξάλλου, το κέντρο και το στούντιο θα είναι διαθέσιμα για τις παραγωγές του Μεγάρου, αλλά και «ανοιχτά» σε μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT