500 Λέξεις με τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ

500 Λέξεις με τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ

Τον Σεπτέμβριο του 2023 εκδόθηκε το νέο του βιβλίο «Η πέτρα και το αυγό» (διηγήματα, εκδ. ΑΡΜΟΣ)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ είναι από τη Θάσο, όπου ζει και εργάζεται ως οδοντίατρος. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εκανε σπουδές σεναρίου. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και έχει εκδώσει βιβλία για μεγάλους και παιδιά. Συμμετείχε με ανακοινώσεις του σε συνέδρια Ιστορίας, οι οποίες είναι δημοσιευμένες στους τόμους των πρακτικών τους. Υπηρέτησε το νησί του επί εννέα χρόνια (2011-2019) από τη θέση του δημάρχου. Τον Σεπτέμβριο του 2023 εκδόθηκε το νέο του βιβλίο «Η πέτρα και το αυγό» (διηγήματα, εκδ. ΑΡΜΟΣ).
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Του Φραντς Κάφκα «Ο φύλακας του τάφου», του Τσαρλς Μπουκόβσκι «Για τον έρωτα», του Πάμπλο Νερούντα «Είκοσι ερωτικά ποιήματα».
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαβάζοντας το βιβλίο του Χέρμαν Εσε, «Σιντάρτα σαν ινδικό παραμύθι», αναγνωρίζεις το στοιχείο που σε μαθαίνει η ίδια η ζωή, ο χρόνος. Οτι την αξία ενός ανθρώπου την καθορίζουν οι πράξεις και όχι τα λόγια. 

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Του Κνουτ Χάμσουν «H πείνα».
 
Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Αρκεί ένα καλό βιβλίο για να μεταμορφωθεί σε ιδανικό τόπο ανάγνωσης ένα παγκάκι, μια πετσέτα στην αμμουδιά, το βαγόνι του τρένου, το κατάστρωμα ενός πλοίου, ακόμη κι ένα κελί φυλακής.
 
Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Το αντίθετο θα έλεγα. Υπάρχουν βιβλία για τα οποία ένιωσα αργότερα ενοχές που «δεν μου άρεσαν», όταν τα διάβασα, εξαιτίας δικών μου προκαταλήψεων, εμμονών και στερεοτύπων.
 
Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Με συγκινεί το βιβλίο που μιλάει στην πανανθρώπινη λαλιά βρίσκοντας απήχηση σε εκείνη την περιοχή της ανθρώπινης ψυχής, εκεί που το δάκρυ, το γέλιο, ο φόβος και ο πόθος είναι ίδια.
 
Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Του Ιβάν Ζαμπλονκά «Η Ιστορία είναι μια σύγχρονη λογοτεχνία – Μανιφέστο για τις κοινωνικές επιστήμες».
 
Από πού εμπνευστήκατε για τη δημιουργία των μικρών ιστοριών στην «Πέτρα και το αυγό»;

Από αφηγήσεις των ίδιων των ηρώων του βιβλίου, από πληροφορητές που μου μετέφεραν τα δικά τους ακούσματα από τους παλαιότερους, αλλά και από δικά μου προσωπικά βιώματα.
 
Τι μηνύματα επιθυμείτε να μεταφέρετε στον αναγνώστη μέσα από το βιβλίο σας;

Η σχέση εξουσίας – ελεύθερου ανθρώπου μπορεί να δείχνει σχέση πέτρας – αυγού, όμως το αυγό ως φορέας ζωής και αναγέννησης στο τέλος νικάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή