Θετικό το οικονομικοκοινωνικό αποτύπωμα των έργων πολιτισμού που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ

Θετικό το οικονομικοκοινωνικό αποτύπωμα των έργων πολιτισμού που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ

Για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε σε έργα πολιτισμού, στην ελληνική οικονομία αποδόθηκαν (σε ορίζοντα πενταετίας) 3,44 ευρώ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό οικονομικοκοινωνικό αποτύπωμα των έργων πολιτισμού που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη, σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Εθνική Πινακοθήκη η επιτελική δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με μελέτη αποτίμησης που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΥΠΠΟ από την εταιρεία συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών Deloitte το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2023, το σύνολο καταρχήν των δαπανών και των επενδύσεων του ΕΣΠΑ σε έργα πολιτισμού στην Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 έφτασε τα 453 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικές επιπτώσεις των έργων ανέρχονται σε 1,56 δισ. ευρώ, καθώς ο λεγόμενος
πολλαπλασιαστής παραγόμενου προϊόντος που δημιουργήθηκε ήταν 3,44. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε σε έργα πολιτισμού, στην ελληνική οικονομία αποδόθηκαν (σε ορίζοντα πενταετίας) 3,44 ευρώ.

Το σύνολο των έργων πολιτισμού του ΕΣΠΑ 2014-2020 αντιστοιχεί επίσης σε μισθοδοσία ύψους 259 εκατ. ευρώ και σε 22.106 θέσεις πλήρους απασχόλησης (FTEs).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Deloitte Σωτήρης Μπατζιάς, η υλοποίηση έργων πολιτισμού έχει αντίκτυπο και στην επισκεψιμότητα της εκάστοτε περιοχής και ακολούθως στα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε, το ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος από τα έργα πολιτισμού του ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο αφορά σε οικονομικές δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, ανέρχεται σε 30% (468,7 εκατ. από τα 1,56 δισ. ευρώ).

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και η αύξηση του πολλαπλασιαστή παραγόμενου προϊόντος των έργων πολιτισμού του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε σύγκριση με το διάστημα 2007-2013. Σε εκείνη την προγραμματική περίοδο, ο προϋπολογισμός για έργα πολιτισμού είχε αγγίξει τα 515,5 εκατ. ευρώ. Το παραγόμενο προϊόν ήταν 1,63 δισ. ευρώ, ωστόσο, ο πολλαπλασιαστής του ήταν 3,16, δηλαδή μικρότερος κατά 0,28 από την περίοδο 2014-2020. Η αύξηση του πολλαπλασιαστή που διαπιστώθηκε από την πρόσφατη έρευνα της Deloitte οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Μπατζιά στη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική που απόκτησε στο μεταξύ ο πολιτισμός. Επιπλέον, η σύγκριση με το διάστημα 2007-2013 φανερώνει αυξητικές τάσεις και στο αποτύπωμα των έργων πολιτισμού στον τουριστικό κλάδο, καθώς σε εκείνη την προγραμματική περίοδο η επίδραση στον τουρισμό ανήλθε στο 18% του παραγόμενου προϊόντος (έναντι του 30% το διάστημα 2014-2020).

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε έργα όπως η ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, ο εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟ και η ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, καθώς και η επιχορήγηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού, Ιωάννης Μυλωνάς, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στα έργα πολιτισμού που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι ενταγμένες πράξεις ανήλθαν σε 433 και ότι βάσει δαπανών, τα μεγαλύτερα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ υλοποιήθηκαν σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

«Θα ήθελα να επισημάνω το βασικό συμπέρασμα, ότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των έργων Πολιτισμού όχι μόνο διατηρούνται, αλλά διαχρονικά αυξάνονται αναπτύσσοντας περαιτέρω δυναμική, γεγονός που αναδεικνύει περίτρανα τη σημασία της επένδυσης στο πολιτιστικό αγαθό. Όταν μάλιστα το πολιτιστικό αγαθό μετατρέπεται και σε τουριστικό προϊόν, τότε η σημασία της επένδυσης μεγιστοποιείται», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η μελέτη της Deloitte θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού, στον σύνδεσμο http://ep.culture.gr/el/Pages/meletes.aspx

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή