Ο Λάκης Λιθρίνης σε νέες περιπέτειες στο Πλανητάριο

Ο Λάκης Λιθρίνης σε νέες περιπέτειες στο Πλανητάριο

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη στο πρόγραμμα προβολών που απευθύνονται στις μικρότερες ηλικίες παιδιών, 5 έως 10 ετών, που αποτελούν διαχρονικά ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα του πλανηταρίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσημέρι Τρίτης και έξω από το επιβλητικό κτίριο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου συνωστίζονται δεκάδες παιδιά καθώς έχει μόλις ολοκληρωθεί μία από τις πολλές σχολικές επισκέψεις που φιλοξενούνται εκεί καθημερινά. Η εικόνα δεν είναι ξένη για το Ιδρυμα Ευγενίδου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τις παραστάσεις στον θόλο παρακολούθησαν 3.500 επισκέπτες, ένας εξαιρετικά εντυπωσιακός αριθμός, καθώς το πρόγραμμα του πλανηταρίου απευθύνεται σε ευρύ φάσμα ηλικιών. Η επισκεψιμότητα του πλανηταρίου ανέρχεται σε 200.000-220.000 άτομα ετησίως, με τους δημοφιλέστερους μήνες να είναι πάντα το διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη στο πρόγραμμα προβολών που απευθύνονται στις μικρότερες ηλικίες παιδιών, 5 έως 10 ετών, που αποτελούν διαχρονικά ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα του πλανηταρίου. Οι παραστάσεις επιλέγονται με προσοχή μεταξύ παραγωγών εταιρειών που εξειδικεύονται στις παραστάσεις για θόλο, με πολύ αυστηρά εκπαιδευτικά και ποιοτικά κριτήρια. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαιδευτική αξία της ιστορίας, αλλά και στην ποιότητα του ήχου και της εικόνας», εξηγεί ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας. Η επιστημονική επιμέλεια και η μεταγλώττιση των ταινιών γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα στις εγκαταστάσεις του πλανηταρίου, που πρόσφατα αναβάθμισε το σύστημα προβολής και ήχου.

Η τελευταία προσθήκη είναι η παραγωγή του γερμανικού στούντιο Softmachine με τίτλο «Ο θρύλος του μαγεμένου υφάλου», μια παράσταση γεμάτη με χιούμορ και φαντασία, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό – το Πλανητάριο είναι από τα πρώτα που την προβάλλουν σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τη νέα περιπέτεια του Λάκη Λιθρίνη, της τετραπέρατης μικρής αδελφής του Λούλας-Λουλάκι και του κολλητού του Αρη Πριόνη. Τα τρία μικρά ψάρια, μετά την καταστροφή του κοραλλιογενούς υφάλου που ήταν το σπίτι τους, αναζητούν ένα νέο καταφύγιο στην απέραντη θάλασσα που υποφέρει καθημερινά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ιστορία θίγει με ευφάνταστο και εύληπτο τρόπο το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και γνωρίζει στα παιδιά το οικοσύστημα των κοραλλιογενών υφάλων και την αξία της θαλάσσιας ζωής.

Οι τρεις ήρωες δεν είναι άγνωστοι στο ελληνικό κοινό, που τους γνώρισε το 2004, όταν το πλανητάριο φιλοξένησε για πρώτη φορά την παράσταση «Ο μαγεμένος ύφαλος», η οποία εξακολουθεί να προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία. Τις παραστάσεις για μικρά παιδιά συμπληρώνουν ο «Μαγικός πλανήτης», με ηρωίδα τη μικρή Μία, η οποία αποκαλύπτει στους θεατές τα μυστικά της Γης, τους εξηγεί την εναλλαγή των εποχών και τη σημασία της για τη ζωή στον πλανήτη μας.

«Ενα πολύ σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι η Γη ούτως ή άλλως θα καταστραφεί κάποια στιγμή σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, δεν χρειάζεται να το κάνουμε εμείς από τώρα», σημειώνει ο διευθυντής του πλανηταρίου. Σημειώνει, δε, πόσο σημαντική είναι η επαφή των παιδιών με την επιστημονική γνώση. «Στα σχολεία δεν διδάσκεται αστρονομία ούτε κοσμογραφία και βλέπουμε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν άγνοια για τους πλανήτες, τα άστρα, τον γαλαξία. Μας ρωτούν για τους εξωγήινους, για το αν η Γη είναι επίπεδη, για την αστρολογία. Προσπαθούμε να τους δώσουμε βασικές γνώσεις και ερεθίσματα, γιατί δεν γίνεται να μιλάμε για αστρολογία το 2024 ή να πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίας και να απαξιώνουν την επιστήμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή