«Τα λέμε τον Αύγουστο»: νέος Μάρκες τον Απρίλιο

«Τα λέμε τον Αύγουστο»: νέος Μάρκες τον Απρίλιο

Ένα βιβλίο «γεμάτο εκπλήξεις και αισθησιασμό», όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Ψυχογιός, που θα κυκλοφορήσουν το βιβλίο δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Κολομβιανού συγγραφέα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε ολοκληρώσει ένα χειρόγραφο το 2004, αλλά στα τελευταία χρόνια της ζωής του άρχισε να το επεξεργάζεται ξανά. Εφτασε να δουλεύει πέντε διαφορετικές εκδοχές, όμως, η προϊούσα άνοια δεν του επέτρεπε να οριστικοποιήσει έστω μία. Μέχρι που ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927-2014) αποφάσισε ότι το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Τα λέμε τον Αύγουστο», δεν άξιζε τον κόπο.

Οι γιοι του και ο επιμελητής Κριστόμπαλ Πέρα είχαν άλλη άποψη. Αν και γνώριζαν ότι η κίνησή τους θα προκαλούσε ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του έργου ενός δημιουργού μετά τον θάνατό του, έκριναν ότι ο Μάρκες ήταν αυστηρός με τον εαυτό του. Αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το «Τα λέμε τον Αύγουστο», ραφινάροντας την εκδοχή που ο νομπελίστας συγγραφέας είχε αποθηκεύσει σε ένα φάκελο με την ένδειξη «Gran OK Final».

Λέγεται ότι το βιβλίο δεν είναι εφάμιλλο έργων όπως «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» και «Εκατό χρόνια μοναξιά». Είναι πάντως το πρώτο του Μάρκες με πρωταγωνίστρια γυναίκα: τη λένε Ανα Μαγκνταλένα Μπαχ και ενώ έχει έναν ευτυχισμένο γάμο, κάθε καλοκαίρι ταξιδεύει στο νησί όπου είναι θαμμένη η μητέρα της και συνάπτει εφήμερες σχέσεις, που την ταξιδεύουν στην ενδοχώρα του πόθου και των φόβων της.

Είναι ένα βιβλίο «γεμάτο εκπλήξεις και αισθησιασμό», όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Ψυχογιός, που θα κυκλοφορήσουν το βιβλίο τον Απρίλιο, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Κολομβιανού συγγραφέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT