Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Ελληνοαμερικάνος καλλιτέχνης Λουκάς Σαμαράς

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Ελληνοαμερικάνος καλλιτέχνης Λουκάς Σαμαράς

Ο γεννημένος στην Καστοριά καλλιτέχνης διέγραψε μια διεθνή πορεία στα εικαστικά, στη γλυπτική και στη φωτογραφία, με διακρίσεις και εκθέσεις στα πιο σημαντικά μουσεία.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Ελληνοαμερικάνος καλλιτέχνης Λουκάς Σαμαράς, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ο πατέρας των σέλφι» καθώς στα έργα του εξερεύνησε την φωτογράφηση του εαυτού του και την εικαστική και ψηφιακή τους επεξεργασία.

Ο Λουκάς Σαμαράς γεννήθηκε στην Καστοριά το 1933 αλλά η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αμερική στην εκπνοή του εμφυλίου. Διέγραψε μια διεθνή πορεία στα εικαστικά, στη γλυπτική και στη φωτογραφία, με διακρίσεις και εκθέσεις στα πιο σημαντικά μουσεία. Ζούσε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

«Οταν γεράσεις αλλά ακόμη καταλαβαίνεις τι γίνεται, μπορεί να έχεις ένα αίσθημα ολοκληρωτικής απόλαυσης μέσα στη μέρα· σε εμένα συμβαίνει όταν δουλεύω, που πάει κατά διαόλου όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Επίσης, μπορείς να δεις όλη τη ζωή σου. Ο πατέρας μου έλεγε συνεχώς την ίδια ιστορία σε όλη του τη ζωή, ενώ εγώ έχω τουλάχιστον 20 κεφάλαια. Μου αρέσει ακόμη που διάλεξα μονοπάτια που άλλοι απέρριψαν, αλλά σκέφτομαι ότι ήταν ο δικός μου κόσμος, η δική μου εποχή, δεν ήταν πάντα εύκολη αλλά μου αρέσει», είχε πει σε συνέντευξη του στην «Κ» το 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή