Ανοιχτό το ζωγραφικό αρχείο του Ανδρέα Βουρλούμη

Ανοιχτό το ζωγραφικό αρχείο του Ανδρέα Βουρλούμη

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 1.450 σχέδια διαφόρων δια-στάσεων και περίπου 760 μπλοκ ποικίλων μεγεθών αποτελείται το αρχείο του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη (1910-1999) που δώρισε ο γιος του Παναγής Βουρλούμης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος το 2023. Η βιβλιοθήκη ανακοίνωσε χθες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της δωρεάς, που είναι προσβάσιμο σε ερευνητές. Ο Βουρλούμης είχε σχεδόν πάντα μαζί του ένα μπλοκ ζωγραφικής στο οποίο σχεδίαζε πρόσωπα, κατοικίες και τοπία από την Αθήνα και την Αίγινα. Ιδιαίτερη σπουδή του, όπως φαίνεται, υπήρξε η απεικόνιση εσωτερικών χώρων και των προσώπων που κατοικούσαν σε αυτούς, ενώ απεικόνισε σκηνές από τον πόλεμο του ’40, τους στρατιώτες και την Κατοχή.

Το αρχείο που περιήλθε στη βιβλιοθήκη περιλαμβάνει επιπλέον αλληλογραφία, χειρόγραφα, ποιήματα, κείμενα σχετικά με την τέχνη κ.ά. Αυτό το υλικό βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα είναι αργότερα διαθέσιμο στους ερευνητές. Ο Ανδρέας Βουρλούμης ασχολήθηκε από νωρίς με τη ζωγραφική και κατά τη διάρκεια της ζωής του έλαβε μέρος σε αρκετές εκθέσεις. Το 2023 η ΕΒΕ διοργάνωσε μια πλήρη αναδρομική έκθεσή του. Τρία έργα από την έκθεση δωρήθηκαν κατόπιν στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή