Σπάνια νομίσματα του Οθωνα και του Γεωργίου Α΄ βγαίνουν στο σφυρί

Σπάνια νομίσματα του Οθωνα και του Γεωργίου Α΄ βγαίνουν στο σφυρί

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος περιγράφεται η δημοπρασία ελληνικών νομισμάτων, κυρίως από την περίοδο του Οθωνα και του Γεωργίου Α΄, που θα γίνει στη Ζυρίχη σε συνεργασία των οίκων δημοπρασιών Α. Καραμήτσος (Ελλάδα) και Nomos Ag (Ελβετία) στις 23 Μαρτίου. Ηδη το ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι ζωηρό λόγω της σπανιότητας του προσφερόμενου υλικού.

Η δημοπρασία φέρει την ονομασία The El Greco Collection (νεοελληνικών σπάνιων νομισμάτων) και, όπως λένε οι διοργανωτές, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη που είχε γίνει το 1979 από τον ιστορικό βρετανικό οίκο Spink, που έχει έτος ίδρυσης το 1666.

Πολλά από τα νομίσματα που εμφανίζονται στη δημοπρασία της 23ης Μαρτίου είναι σπάνια, γνωστά στους μελετητές και συλλέκτες αλλά δυσεύρετα και ακριβοθώρητα. «Ως ναυαρχίδα της συλλογής σίγουρα θα επιλέγαμε το χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών του 1852 (λαχνός 126)», λέει ο κ. Πολυδεύκης Καραμήτσος. «Τελευταία φορά δημοπρατήθηκε στη δημοπρασία του οίκου Spink το 1979. Είναι συνολικής κοπής 16 τεμαχίων και το συγκεκριμένο είναι το τρίτο γνωστό εκτός μουσείων. Δεν είναι μοναδικό, όπως άλλα, σίγουρα όμως είναι ένα από τα δύο πιο γνωστά ελληνικά σύγχρονα νομίσματα παγκοσμίως και το ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει εκδηλωθεί από συλλέκτες παγκοσμίως». Το νόμισμα αυτό έχει τιμή εκτίμησης 625.000 ελβετικά φράγκα (652.000 ευρώ).

Τα νομίσματα που δημοπρατούνται είναι όλα άριστης ποιότητας και, όπως επισημαίνεται, είναι είτε μοναδικά είτε εξαιρετικά σπάνια, γεγονός που θα απαιτούσε αναλυτική παρουσίαση κάθε νομίσματος. Από την περίοδο του Οθωνα ξεχωρίζουν το δοκίμιο των 5 δραχμών του 1833, σε κράμα κασσίτερου, το νόμισμα της μισής δραχμής του 1843 (συναντάται σπάνια και, όταν βρεθεί, ακόμη πιο σπάνια είναι σε τόσο καλή κατάσταση), καθώς και οι 5 δραχμές του 1844, όπως και το νόμισμα των 5 δραχμών του 1845. Για το τελευταίο, σημειώνεται πως η εξαιρετική ποιότητά του «το κατατάσσει ως το πιο σημαντικό νόμισμα ευρείας κυκλοφορίας της περιόδου του Οθωνα που δημοπρατείται στη συλλογή αυτή».

Η περίοδος του Γεωργίου Α΄ εκπροσωπείται ισαξίως («Θα είχαν θέση σε οποιοδήποτε μουσείο νομισματολογίας», αναφέρεται). Ενδεικτικά σημειώνονται τα δοκίμια των χρυσών νομισμάτων του 1869, τα δοκίμια του έτους 1875 (από τα πιο εντυπωσιακά), το σπάνιο χρυσό νόμισμα των 100 δραχμών του 1876, το νόμισμα των 20 δραχμών του 1876, το ιδιαιτέρως σπάνιο νόμισμα των 50 λεπτών του 1889, καθώς και τα νομίσματα των τελευταίων χρόνων της βασιλείας του Γεωργίου Α΄ (το έτος 1911 κόπηκε νέο νόμισμα 2 δραχμών με διαφορετικό πορτρέτο του βασιλιά και αφαίρεση του θυρεού στην πίσω όψη, πρόταση που τελικά απορρίφθηκε). Υπάρχουν επίσης και τα δοκίμια για τα λεπτά του 1912, τα οποία είχαν κοπεί σε ψευδάργυρο και όχι σε χαλκονικέλιο.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει και ορισμένα νομίσματα από μεταγενέστερες περιόδους, όπως του Κωνσταντίνου Α΄ (στη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξαν πολλές εκδόσεις αξιών και νομισμάτων) και του Γεωργίου Β΄ («τα μόνα νομίσματα που κόπηκαν ήταν αναμνηστικά για την 5η επέτειο της παλινόρθωσης της μοναρχίας το 1940). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σπάνια νομίσματα και από αυτές τις περιόδους. Από τα πιο πρόσφατα χρόνια ξεχωρίζει το χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών του 1960 (κόπηκαν μόνο 14 νομίσματα). Μεγάλης σπανιότητας είναι επίσης οι εκδόσεις των Ιονίων Νήσων που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη δημοπρασία της 23ης Μαρτίου, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, «θα είναι δημοπρασία-σταθμός για τους συλλέκτες των επόμενων γενεών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή