Μυρτώ Δεληβοριά: «Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό»
μυρτώ-δεληβοριά-ασφυκτιώ-με-τον-ρεαλ-562941190

Μυρτώ Δεληβοριά: «Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό»

Η βραβευμένη καλλιτέχνις, που ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μιλάει στην «Κ» για όλα όσα αποπνέουν τα έργα της καθώς και για την τεχνική δημιουργίας τους

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Ακούστε το άρθρο

Εντονα χρώματα και σχήματα που υπερβαίνουν τη σφαίρα του ρεαλισμού, πρωταγωνιστούν στις εικονογραφήσεις της Μυρτούς Δεληβοριά. Μέσα από τα έργα της, η πολυβραβευμένη εικονογράφος και ζωγράφος προσεγγίζει θέματα ισορροπώντας στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Οπως για παράδειγμα τα ανθρωπόμορφα ζώα που σχεδιάζει ή τα αντικείμενα που «μιλούν». 

Η ίδια έχει σπουδάσει τέχνη και ειδικεύεται στην παραστατική ζωγραφική και κυρίως τη ναΐφ τεχνική που χαρακτηρίζεται από μία παιδική απλοϊκότητα. «Πάντα με ενδιέφερε και το αφηγηματικό μέρος μιας ζωγραφιάς αλλά και μια προσέγγιση πιο απλοϊκή. Νομίζω πως αυτό είναι το στοιχείο που μου άνοιξε δρόμους και προς τις δύο κατευθύνσεις, της ζωγραφικής και της εικονογράφησης», λέει στην «Κ». Στην ιστοσελίδα της, σημειώνει ότι «από μικρή διαχώριζε τα βιβλία σε δύο κατηγορίες: εκείνα που είχαν εικόνες και άλλα που δεν είχαν».

Μυρτώ Δεληβοριά: «Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό»-1

Η Βασίλισσα των Πάντων

Η καλλιτέχνις, της οποίας η δουλειά εκτός από την Ελλάδα έχει δημοσιευθεί στη Βραζιλία, την Κορέα, την Τουρκία, τη Γαλλία και το Πεκίνο, επιμελείται – μεταξύ άλλων– τις εικονογραφήσεις σε βιβλία («Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης», «Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή», «Το βρήκα! Η μεγάλη εφεύρεση», «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» κ.ά.), αφίσες για παραστάσεις και επιτραπέζια παιχνίδια. Μάλιστα, η επιρροή τους στον χώρο της τέχνης είναι τόσο μεγάλη ώστε το βιβλίο «Η Βασίλισσα των Πάντων» που πρόσφατα εικονογράφησε, να μεταφερθεί φέτος στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Λάμπρου Φισφή γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. «Το 2020, η συγγραφέας Σάρα Τοσκάνο επικοινώνησε μαζί μου για να συνεργαστούμε σε ένα βιβλίο που έγραφε. Παράλληλα μου είπε πως ετοιμάζει μία παράσταση και μου αφηγήθηκε προφορικά την ιστορία. Μου άρεσε πολύ», εξηγεί η κ. Δεληβοριά. 

«Είναι διαφορετική η προσέγγιση αν θέλω να είναι αστείο ή πιο ποιητικό το έργο. Αυτό που είναι σίγουρο σ’ αυτή τη διαδικασία είναι πως κι εγώ αναζητώ κάθε φορά το ιδανικό μου». 

Οπως αναφέρει, η ιστορία παρουσιάζει στο ξεκίνημα μια μητέρα που επιστρατεύει την ευρηματικότητά της για να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον του μικρού παιδιού της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίνοντας διαφορετικό νόημα στα καθημερινά αντικείμενα που βγάζει από την τσάντα της για να του προσφέρει μία ιστορία. «Ανοίγεται και πέρα από τον ρόλο της μητέρας, όταν η βασίλισσα σε κάθε δοκιμασία βρίσκεται σε απόγνωση επειδή δεν έχει στον σάκο της ένα ποτάμι ή μια ζούγκλα. Τι ωραίος τρόπος να μιλήσεις γι’ αυτή την απόγνωση που όμως ήδη κρύβει μέσα της κάτι δημιουργικό».

Μυρτώ Δεληβοριά: «Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό»-2
Χαριστική Βιβλιοθήκη, Παπαθεοδούλου Αντώνης / Χατζηπλής Δικαίος, Εκδόσεις Πατάκη 2019

Μυρτώ Δεληβοριά: «Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό»-3
Ολα από την αρχή, Ελένη Κατσαμά, ΚΕΘΙ-UNICEF 2021

Χειροποίητο vs επεξεργασμένου

Η διαδικασία όσον αφορά την υλοποίηση κάποιας ιδέας της, είναι πρωτότυπη. Η εικονογράφος, που έχει στο ενεργητικό της τέσσερις ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε διάφορες συλλογικές, συνδυάζει χειροποίητα σκίτσα και σχήματα (κολάζ, γραμματόσημα, ζωγραφιές) με γραφικά που έχουν υποστεί επεξεργασία σε υπολογιστή. «Στην πορεία δοκιμάζω διάφορους τρόπους τεχνικής και χρωμάτων για να βρω την ιδανική εικόνα. Είναι διαφορετική η προσέγγιση αν θέλω να είναι αστείο ή πιο ποιητικό το έργο. Αυτό που είναι σίγουρο σ’ αυτή τη διαδικασία είναι πως και εγώ αναζητώ κάθε φορά το ιδανικό μου». 

«Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό. Ψάχνω πάντα να βρω το σημείο που συναντιέται ο κόσμος ο πραγματικός με έναν άλλον κόσμο πιο κρυφό».

Η ιδιαιτερότητα στα πρότζεκτ της κ. Δεληβοριά και κυρίως τα παιδικά βιβλία για τα οποία έχει διακριθεί πολλές φορές στο παρελθόν με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης, το Βραβείο ΕΒΓΕ και το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, είναι μία «υπέρβαση της πραγματικότητας. Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό. Ψάχνω πάντα να βρω το σημείο που συναντιέται ο κόσμος ο πραγματικός με έναν άλλον κόσμο πιο κρυφό». Οπότε, τα στοιχεία που προσθέτει σε κάποιο έργο, ξαφνικά «αποκτούν ένα άλλο νόημα από το πραγματικό τους».

Μυρτώ Δεληβοριά: «Ασφυκτιώ με τον ρεαλισμό»-4
Το μήνυμα της Αγάπης,Τασούλα Τσιλιμένη, Εκδόσεις Διάπλους 2017

Σε αρκετές περιπτώσεις, η έλλειψη φαντασίας και έμπνευσης μπορεί να σταθεί εμπόδιο για έναν καλλιτέχνη. Σύμφωνα, όμως, με την εικονογράφο οι προκλήσεις που συναντά είναι «υπέροχες, μαγικές. Το ταίριασμα των χρωμάτων, των σχημάτων και πώς, με βοηθό τη ματιά του συγγραφέα, την αναζήτηση αλλά και την τύχη, μπορείς να πεις κάτι που δεν ήξερες καν ότι ήθελες να πεις».

Η κ. Δεληβοριά βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για το επόμενό της δημιουργικό εγχείρημα. Για την ώρα, όπως αναφέρει, «ετοιμάζουμε με τη Σάρα Τοσκάνο την επόμενη συνεργασία μας που ήταν και η αφορμή της πρώτης μας επικοινωνίας και είμαι πολύ χαρούμενη». Αλλά εκτός από αυτή τη συνεργασία, «έρχονται και κάποια ακόμα βιβλία στα οποία συνέβαλαν πολύ ωραίοι συνεργάτες. Και σιγά σιγά, μία έκθεση ζωγραφικής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή