Η ολυμπιακή φλόγα χορεύει breakdance στην Ελλάδα

Η ολυμπιακή φλόγα χορεύει breakdance στην Ελλάδα

Το «The Olympic Cypher» είναι μια περφόρμανς με σκοπό να τιμηθεί το breakdance, το νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων στο Παρίσι το 2024

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι «battle», περφόρμανς ή αυτοσχεδιασμός; Από τα πρώτα λεπτά της παράστασης, καταλαβαίνουμε ότι στη σκηνή εκτυλίσσεται κάτι άμεσο, ζωντανό, σύγχρονο, συνεπώς διαρκώς μεταβαλλόμενο. Οι χορευτές διαχειρίζονται τον χώρο, τον χρόνο και τον αριθμό των ατόμων στον κύκλο, άλλες φορές αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε κοινούς άξονες και άλλοτε μέσα από χορογραφημένα μέρη, ερμηνεύοντας κάθε φορά μια μοναδική περφόρμανς υπό τους ήχους της πρωτότυπης ηλεκτρονικής μουσικής του συνθέτη και dj Αλέξη Φάλαντα. Η δυναμική συνύπαρξη είναι ο κύριος άξονας του έργου «The Olympic Cypher», της χορευτικής περφόρμανς σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου, η οποία θα συνοδεύσει την ολυμπιακή φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της πρεσβείας της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος σε συνεργασία με το Flux Laboratory με σκοπό να τιμηθεί το breakdance, νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων στο Παρίσι το 2024.

Η παράσταση εμπνέεται από τη ζωή του κάθε χορευτή και τη σχέση του με την κουλτούρα του hip hop, εξήγησε ο Ηλίας Χατζηγεωργίου προλογίζοντας το έργο στην πρώτη ζωντανή παρουσίασή του χθες στον χώρο του Flux Laboratory. Υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει τόσο για τον χορό του δρόμου όσο και για τη ολυμπιακή κουλτούρα η έννοια του κύκλου, δημιούργησε μια παράσταση ελεύθερη και «ανοιχτή» που μπορεί να βρει το κοινό της σε κάθε ηλικία.

Αλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο για το «The Olympic Cypher» που ξεκινώντας από την Ολυμπία στις 16 Απριλίου θα κάνει στάσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας: στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά στις 17 Απριλίου, στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά στις 18 Απριλίου, στην παραλία Βόλου – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 20 Απριλίου, στην πλατεία Μαβίλη Ιωαννίνων στις 23 του μηνός, και κατόπιν στην Αθήνα στις 26 Απριλίου για την τελετή αφής και παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η ομάδα θα συναντά επί σκηνής breakdance χορευτές και χορεύτριες από κάθε πόλη, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη δράση εκπροσωπώντας την τοπική χορευτική κοινότητα.

Σόλο, ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα δημιουργούνται στιγμιαία και χάνονται ξανά σε αυτόν τον κύκλο που στο τέλος, ανοίγει στο κοινό για να συμμετέχει μαζί με τους χορευτές. «Χορεύουμε τις ολυμπιακές αξίες της φιλίας και του αλληλοσεβασμού. Αξίες κοινές με την κουλτούρα του hip hop και συνδεδεμένες με τα ιδανικά της παγκόσμιας οικογένειάς του», σημειώνει ο χορογράφος.

Η μουσική είναι επηρεασμένη από τις βασικές υφές και τη δομή του Breakbeat της δεκαετίας του ’80, ενσωματώνοντας παράλληλα και διάφορα μουσικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής, τα οποία τις επόμενες δεκαετίες είχαν άμεση ή έμμεση αναφορά σε αυτήν την αισθητική.

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fluxum και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα. Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα είναι δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή