Με καθυστέρηση οι προσλήψεις στα πέντε μουσεία

Με καθυστέρηση οι προσλήψεις στα πέντε μουσεία

Μόλις χθες δόθηκε έγκριση για 185 συμβασιούχους που θα καλύψουν τα κενά σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας για το καλοκαίρι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ιδιαιτερότητες της σταδιακής μετάβασής τους στο νέο νομικό τους καθεστώς φαίνεται πως οφείλεται η καθυστέρηση των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) να προσλάβουν εγκαίρως το έκτακτο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας που είναι αναγκαίο για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της θερινής σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το υπουργείο Πολιτισμού, τα πέντε μεγάλα μουσεία (που μετατράπηκαν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με τον νόμο 5021/2023 προκειμένου να αποκτήσουν διοικητική ευελιξία και οικονομική αυτοτέλεια) δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν φέτος από μόνα τους στις αναγκαίες έκτακτες προσλήψεις συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των «οργανισμών» τους, δηλαδή των κανόνων συγκρότησης και οργάνωσής τους.

Συγκεκριμένα, ενώ πέρυσι οι αντίστοιχες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού έγιναν μέσω του ΥΠΠΟ, φέτος απαιτήθηκε ειδική έγκριση του αριθμού του προσωπικού που αιτήθηκαν τα πέντε μουσεία, η οποία χρειάστηκε περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τόσο από το ίδιο το ΥΠΠΟ, όσο και από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Η έγκριση δόθηκε μόλις χθες και τα μουσεία θα κινήσουν τις διαδικασίες πρόσληψης για 185 άτομα μέσω ΑΣΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω, υπολογίζεται ότι τα πέντε μουσεία θα έχουν διαθέσιμο το απαραίτητο επιπλέον προσωπικό στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ για τα υπόλοιπα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του κράτους το θερινό ωράριο ισχύει κανονικά ήδη από την 1η Απριλίου, για τα πέντε ΝΠΔΔ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί αυτό το διάστημα από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., ενώ όταν εφαρμόσει το διευρυμένο θερινό ωράριο θα είναι ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Οσον αφορά ειδικά το ζήτημα των οργανισμών, πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού εξηγούν ότι η έγκρισή τους έχει τη δική της, ιδιαίτερα μεγάλη γραφειοκρατία, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου. Τα διοικητικά συμβούλια των μουσείων έχουν υποβάλει εδώ και αρκετούς μήνες τις προτάσεις τους για τους οργανισμούς τους στα συναρμόδια υπουργεία προς έγκριση και ενώ έχει γίνει ήδη η επεξεργασία τους από το ΥΠΠΟ και το ΥΠΕΣ, αναμένεται να ολοκληρωθεί και εκείνη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε κατόπιν οι οργανισμοί να περάσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να πάρουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να υπολογίζεται σε δύο με τρεις μήνες. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν οι οργανισμοί, κάθε μουσείο θα μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αυτόνομα τις ανάγκες του σε έκτακτο προσωπικό, όπως κάνει το Μουσείο Ακρόπολης.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες της «Κ» από τα ίδια τα μουσεία, το καινούργιο νομικό καθεστώς τους δεν έρχεται χωρίς επιπλέον νέες προκλήσεις, οι οποίες εντοπίζονται λ.χ. στην υποχρέωση ορισμένων από αυτά να υλοποιούν πλέον διαδικασίες που μέχρι πρότινος αναλάμβαναν οι εμπειρότερες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, αλλά και να πραγματοποιούν ετήσιους οικονομικούς ισολογισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή