Ο Christie’s απέσυρε αρχαιοελληνικά αγγεία από δημοπρασία λόγω σύνδεσης με καταδικασμένο έμπορο

Ο Christie’s απέσυρε αρχαιοελληνικά αγγεία από δημοπρασία λόγω σύνδεσης με καταδικασμένο έμπορο

Ο Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεργαζόμενος λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και δικτύων διακίνησης, εντόπισε επιβαρυντικά στοιχεία ακόμα και στην αλληλογραφία του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος Christie’s απέσυρε τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία από τη δημοπρασία της Τρίτης, αφού κορυφαίος αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι συνδέονται με καταδικασμένο έμπορο αρχαιοτήτων.

Ο Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεργαζόμενος λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και δικτύων διακίνησης, δήλωσε στον Guardian ότι υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία ακόμα και στην αλληλογραφία του ίδιου του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο, η οποία ελέγχεται από την αστυνομία.

Ο ίδιος επέκρινε τον οίκο Christie’s επειδή δεν αποκάλυψε ότι τα αντικείμενα, που είχαν προγραμματιστεί για τη δημοπρασία της 9ης Απριλίου στη Νέα Υόρκη συνδέονταν με τον Τζιανφράνκο Μπετσίνα, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Οπως είπε ο Δρ. Τσιρογιάννης, ενώ ο κατάλογος του Christie’s ανέφερε ότι είχε πουλήσει τρία από τα αντικείμενα σε δημοπρασία του στη Γενεύη το 1979, παρέλειψε να αναφέρει το γεγονός ότι είχαν παραδοθεί στον οίκο δημοπρασιών από τον Μπετσίνα.

«Πρόκειται για ένα νέο δείγμα για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η αγορά στο υψηλότερο επίπεδο. Σκόπιμα αποκλείουν τη σύνδεση ενός διακινητή σε αυτά τα τρία αντικείμενα, παρόλο που γνώριζαν αυτή τη σύνδεση εδώ και 45 χρόνια».

Στις επίμαχες αρχαιότητες περιλαμβάνεται ένα κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές, από το 570-560 π.Χ που είχε εκτιμηθεί στα 15.000 με 20.000 δολάρια. Πλέον έχει εξαφανιστεί από την ηλεκτρονική σελίδα, μετά την παρέμβαση του Δρ. Τσιρογιάννη.

Στον κατάλογο των αντικειμένων προς δημοπρασία σημειώνεται: «Τα αρχαία ελληνικά αγγεία που συνέλεξε ο Δρ. Μάνφρεντ Zίμερμαν (1935-2011) συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων ιδιωτικών συλλογών του είδους τους που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 20ού-αρχές του 21ου αιώνα».

Στις αμφιλεγόμενης προέλευσης αρχαιότητες περιλαμβάνεται ακόμα ένα καπάκι λεκάνης ή φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, από το 570-550 π.Χ., που εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια, και μία διακοσμημένη υδρία με τον Διόνυσο, που χρονολογείται από το 530-520 π.Χ., και εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια.

Και αυτά τα αντικείμενα έχουν πλέον εξαφανιστεί από τον ηλεκτρονικό κατάλογο.

Τα τελευταία 18 χρόνια, ο Δρ. Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 κλεμμένες αρχαιότητες σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενημερώνοντας κατά περίπτωση την Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή