Ρέκβιεμ και μοιρολόγια

Τρεις ημέρες με 50 συναυλίες στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπη Εκδοση. Ηταν οι ημέρες πριν από το Πάσχα του 2022 όταν παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά κάποιες από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής που παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ). Ηδη από την πρώτη του διοργάνωση το φεστιβάλ έδειχνε τη δυναμική του: γεμάτοι οι χώροι που φιλοξενούσαν συναυλίες και ο κόσμος, Αθηναίοι και ξένοι επισκέπτες, μαζί κι εμείς, καθισμένοι στα πεζούλια της Πλάκας συμμετείχαμε σε βραδιές ατμοσφαιρικές και κατανυκτικές.

Δύο χρόνια μετά, η ΕΛΣ ανακοίνωσε χθες το νέο της πρόγραμμα, συνεχίζοντας μια διοργάνωση που φαίνεται ότι γίνεται θεσμός. Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, πάντα σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων (28/4) και μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη (30/4) θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας τις πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της θρησκευτικής λατρείας και της μουσικής.

Φέτος, με την υποστήριξη της Eurolife FFH και σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το φεστιβάλ θα βγει από τα όρια του στενού ιστορικού κέντρου και θα απλωθεί από το Παλιό Χρηματιστήριο έως τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και σε χώρους όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, το Φετιχιέ Τζαμί, τα μουσεία Ακρόπολης, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και Γουλανδρή, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός».

Το φεστιβάλ θα βγει από τα όρια του στενού ιστορικού κέντρου και θα απλωθεί από το Παλιό Χρηματιστήριο στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, σε εκκλησίες και αίθουσες.

Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει συνθέσεις που δημιουργήθηκαν για αμιγώς θρησκευτική χρήση ή που επικαλούνται το θείο στοιχείο, και άλλες με πολύ ευρύτερες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό.

Το φεστιβάλ φιλοξενεί ορισμένα εξαιρετικά καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως, μεταξύ άλλων, την επιστροφή μετά 22 χρόνια στην ΕΛΣ του αρχιμουσικού και πιανίστα Κωνσταντίνου Καρύδη, μια νέα σύνθεση της Λένας Πλάτωνος, την «Ουράνια Πολιτεία» που θα παρουσιαστεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της σουίτας δωματίου από την όπερα «Πάπισσα Ιωάννα» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη, αλλά και μια απρόσμενη συνάντηση του «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ με το ηπειρώτικο μοιρολόι από την CoGNiMUS Collektiv και τον Γιώργο Ζιάβρα, ένα ιδιαίτερο γκαλά όπερας με τίτλο «Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια!» σε επιμέλεια Δημήτρη Γιάκα, το έργο «Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν», μια «συνομιλία» των Φραντς Λιστ και Πολ Κλοντέλ σε διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στην αφήγηση κ.ά.

Επίσης, η ΕΛΣ έχει κάνει 11 αναθέσεις νέων έργων σε καταξιωμένους και νεότερους Ελληνες και ξένους συνθέτες, όπως ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος με το μουσικό, προσευχητικό έργο «Ο Θεός αγάπη εστί – 24 προσευχές του Ιωάννη του Χρυσοστόμου», η Μάρθα Μαυροειδή με το «Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης» σε στίχους Παντελή Μπουκάλα, τον Αργύρη Μπακιρτζή στην αφήγηση και τη Μάρθα Φριντζήλα στο τραγούδι κ.ά.

Χάρη στο φεστιβάλ, σπουδαία μουσικά έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία, με θεματικό άξονα τη λατρεία, θα διεισδύσουν στον αστικό ιστό προτείνοντας μια άλλη προσέγγιση του κλίματος των ημερών. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων –λόγω του ανοιχτού, δημόσιου χαρακτήρα της–, μια βραδινή περιπατητική διαδρομή που θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ολοκληρωθεί στην οδό Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, με τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου να ερμηνεύει ιταλικά πένθιμα εμβατήρια, τη Μεγάλη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή