Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες στο «Αττικόν» – Αποκλείεται η προσωρινή λειτουργία του

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες στο «Αττικόν» – Αποκλείεται η προσωρινή λειτουργία του

Το σενάριο δημιουργίας «πρόχειρης» εισόδου στους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» από την οδό Σταδίου εγκαταλείπεται λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών στην πρόσοψη, οπότε η προσωρινή λειτουργία των σινεμά βγαίνει από το τραπέζι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα σας φαινόταν αν ένα από τα πιο διάσημα κτίρια του κέντρου της Αθήνας είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνο» εδώ και δώδεκα χρόνια αλλά αυτό ήταν γνωστό μόνο στις αρμόδιες αρχές, χωρίς, όμως, να ληφθούν ποτέ τα απαραίτητα μέτρα; Αυτή είναι η περίπτωση του κτιρίου που στεγάζει τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» στην οδό Σταδίου· το πιο πολυσυζητημένο, ίσως, ερείπιο του αθηναϊκού κέντρου δεν μπορεί να εγκαινιάσει τη νέα του εποχή (μετά τη σημαντική συμφωνία με τον όμιλο υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων «Ατρια») πριν γίνει η άρση επικινδυνότητας του κτιρίου. Ετσι, το χρονοδιάγραμμα των επενδυτών, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γιάννη Περρωτή, έχει πάει ελαφρώς πίσω εξαιτίας αυτής της αναπάντεχης και άγνωστης στους ίδιους εκκρεμότητας. Χωρίς την άρση επικινδυνότητας δεν μπορεί να μπει κανείς μέσα στο «κουφάρι» του «Αττικόν» και να εργαστεί. Το πιθανότερο είναι το έλλειμμα ενημέρωσης να οφείλεται στη νομική (και όχι μόνο) διελκυστίνδα ανάμεσα στα δύο ιδρύματα (Σταματίου Δεκόζη-Βούρου και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία) που είχαν, πριν από τη συγχώνευσή τους, λόγο στο μέλλον του συγκροτήματος.

Το πιο πολυσυζητημένο ερείπιο του αθηναϊκού κέντρου δεν μπορεί να εγκαινιάσει τη νέα εποχή του πριν γίνει η άρση επικινδυνότητας του κτιρίου.

Αυτά είναι τα «κακά» νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η έκθεση για την άρση της επικινδυνότητας έχει υποβληθεί και αναμένεται άμεσα να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες που εκτός των άλλων αφορούν (και) στο αεροστεγές «σφράγισμα» του κτιρίου με μεγάλες μεταλλικές πλάκες προκειμένου να αποκλείεται η πρόσβαση σε τρίτους· κάτι που συμβαίνει σήμερα με την είσοδο χρηστών ναρκωτικών ουσιών αλλά και με… «συλλέκτες» καλωδίων. Η ελπίδα είναι τα δύο αυτά απαραίτητα στάδια (άρση επικινδυνότητας και «σφράγισμα») να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, ενώ παράλληλα προβλέπεται να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των μελετών για την επόμενη μέρα του κτιρίου. Οριστική απόφαση για τη μορφή της ανάπτυξής του (με βασικό επίδικο την ανέγερση ξενοδοχείου πίσω από το υπάρχον κτίριο ή όχι) δεν έχει ληφθεί καθώς το επενδυτικό σχήμα του «Αττικόν» επιθυμεί αυτή η συζήτηση να γίνει σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έτσι ώστε να μην υπάρξουν στη συνέχεια πισωγυρίσματα και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Οσο για το ενδεχόμενο προσωρινής λειτουργίας των κινηματογράφων, το σενάριο δημιουργίας «πρόχειρης» εισόδου από την οδό Σταδίου τελικά αποκλείεται λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών στην πρόσοψη. Καθώς το πρωτόκολλο λειτουργίας κινηματογραφικών αιθουσών απαιτεί τρεις εισόδους και εξόδους, η μόνη περίπτωση αυτό να συμβεί είναι πέραν των δύο περασμάτων από και προς τις οδούς Χρήστου Λαδά και Παπαρρηγοπούλου (μέσω του καφέ-εστιατορίου Black Duck) να δημιουργηθεί και μια τρίτη «διαδρομή» άφιξης και αναχώρησης των θεατών από και προς το αδόμητο οικόπεδο του ΕΦΚΑ στη γωνία Παπαρρηγοπούλου και Παρνασσού. Σε κάθε περίπτωση τα βήματα θα είναι προσεκτικά με προσήλωση στον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την περάτωση και την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου και την ταυτόχρονη ένταξή του στις λεγόμενες «στρατηγικές» επενδύσεις με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα των αποφάσεων και την έναρξη του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή