500 Λέξεις με τον Γιώργο Κλεφτογιώργο

500 Λέξεις με τον Γιώργο Κλεφτογιώργο

Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος γεννήθηκε στην Αμφιλοχία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία, έχοντας εκδώσει τα μυθιστορήματα «Κράτησε κανένας για ταξί;» (2019), «Μη με ψάξεις στο Μπουένος Αϊρες» (2021), «Περιμένοντας τους γύπες» (2024)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος γεννήθηκε στην Αμφιλοχία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία, έχοντας εκδώσει τα μυθιστορήματα «Κράτησε κανένας για ταξί;» (2019), «Μη με ψάξεις στο Μπουένος Αϊρες» (2021), «Περιμένοντας τους γύπες» (2024). Εχει επίσης σημαντική συμμετοχή στην ελληνική δισκογραφία, ως στιχουργός, με περισσότερα από τριακόσια τραγούδια, με τους σπουδαιότερους συνθέτες και ερμηνευτές.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Δύο συναρπαστικά βιβλία απ’ τις εκδόσεις Καστανιώτη, «Τα βιβλία του Ιακώβ» της Ολγκα Τοκάρτσουκ και το «Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος» του Τόμας Χάρντυ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Στο «Οι διάφανοι» του Οντζάκι, με εντυπωσίασε μια φράση που λέει ότι ο άνθρωπος είναι καμωμένος από όσα σχεδιάζει και όσα αισθάνεται στην πορεία. Αλυσίδες που τον δένουν στο έδαφος και ρεύματα αέρα που διασχίζουν το κορμί του με αντηχήσεις ποίησης.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Ο μαγικός κύκλος» του Νικολάι Γκόγκολ.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη!

Στις εκβολές του Αχελώου, εκεί που η θάλασσα αγκαλιάζεται με το ποτάμι, στον τόπο που γεννή-θηκα, να ξαναδιάβαζα τον «Ροβινσώνα Κρούσο».

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Φυσικά και δεν νιώθω ενοχές για ένα βιβλίο που μου αρέσει. Ενοχές θα ένιωθα αντίθετα, αν προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι μου αρέσει ένα βιβλίο που βρίσκω αδιάφορο, επειδή αρέσει στους άλλους.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Κυρίως η διαχείριση της γλώσσας, η πλοκή, τα μηνύματα και θεωρώ καλό λογοτεχνικό βιβλίο εκείνο που θα με ταξιδέψει με μια διαφορετική γραφή απ’ τη συνηθισμένη.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Το «Βουνό της σιωπής» του Βαγγέλη Κούτα, καθώς έχω διαβάσει κι άλλα βιβλία του και μου αρέσει ο ιδιαίτερος τρόπος που γράφει.

Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου σας; Υπάρχουν πραγματικά γεγονότα ή είναι αποκλειστικά μυθοπλασία;

Σ’ αυτό το μικρό σύμπαν που δημιουργούν οι συγγραφείς ανά τον κόσμο, θεωρώ ότι το φανταστικό και το πραγματικό συνυπάρχουν γιατί η μυθοπλασία δεν είναι ξεκομμένη απ’ την πραγματική ζωή μας και η φαντασία έρχεται να συμπληρώσει μια όμορφη ιστορία.

Τι μηνύματα επιθυμείτε να μεταδώσετε στους αναγνώστες;

Ενα βιβλίο το γράφεις από δική σου εσωτερική ανάγκη γιατί κάτι θέλεις να πεις. Αν προκύπτουν μηνύματα, αυτά θα τα ανακαλύψει και θα τα εκμαιεύσει ο αναγνώστης σύμφωνα με τις δικές του προσλαμβάνουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή