Το εμπόδιο των 800

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη με τίτλο «800 μετ’ εμποδίων» από τις εκδόσεις Πόλις, στο οποίο ο συγκεντρώνονται τα άρθρα του στη στήλη «Εξ αφορμής» του ενθέτου «Τέχνες και Γράμματα» της «Καθημερινής» της Κυριακής, της τριετίας 2021-2023. Ο τίτλος αναφέρεται στο όριο των λέξεων που συχνά ο συγγραφέας παρενέβαινε αλλά ήταν πάντα συνεπής στις προθεσμίες παράδοσης των κειμένων του, στοιχείο βασικό για μια εφημερίδα. Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει τις σκέψεις και τις θέσεις του Σταύρου Ζουμπουλάκη για μια σειρά ζητημάτων που ακόμη απασχολούν και προκαλούν συζητήσεις, από την Ευρώπη και τον Στάινερ, την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και θέματα πίστης, μέχρι σχόλια για το έργο του Μισέλ Ουελμπέκ και της Κλερ Κίγκαν.
Σ. Ι.

Τριπολιτσά, μαρτυρική πόλη

Η άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία της Τρίπολης, της ιστορικής Τριπολιτσάς, είναι το θέμα του βιβλίου του Παναγιώτη Βέμμου, με τίτλο «Τριπολιτσά, μαρτυρική πόλη» (εκδ. Κέδρος). Και ως πόλη μαρτυρική καθώς όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνες, Τούρκοι, Εβραίοι και άλλοι, μαρτύρησαν σε κύκλους αίματος στη διάρκεια της Επανάστασης, η Τριπολιτσά αναδύεται μέσα από μια πολυπρισματική και χρήσιμη αφήγηση που αναπαριστά τη διαδρομή της από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως την Αλωση της Τριπολιτσάς το 1821 και την ισοπέδωσή της από τον Ιμπραήμ πασά το 1828.
Ν. Β.

Τα μυστικά μιας συγγραφέως

«Γράφω σημαίνει κατασκηνώνω στο μυαλό μου, χωρίς να διασκορπίζομαι πλέον στους πολλούς, ποικίλους υποδεέστερους τρόπους με τους οποίους ζω καθημερινά μια ακατέργαστη ζωή». Ενα μικρό απόσπασμα από τις σκέψεις της Ιταλίδας Ελενας Φερράντε που περιέχονται στο μικρό αλλά πλούσιο βιβλίο «Τα περιθώρια της γραφής. Για την απόλαυση της ανάγνωσης και της γραφής», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Μπορεί η αληθινή ταυτότητα της διάσημης συγγραφέως της «Τετραλογίας της Νάπολης» να παραμένει αινιγματική με δική της επιλογή, ωστόσο στο βιβλίο αποκαλύπτει τις σκέψεις της για τη δική της περιπέτεια της γραφής αλλά και των συγγραφέων που τη σημάδεψαν.
Μ. Β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή