Ενας αιώνας στο σφυρί του Sotheby’s

Ενας αιώνας στο σφυρί του Sotheby’s

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασταθή αγορά λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και των πολιτικών κρίσεων, η οποία βάζει σε δοκιμασία και τις επιχειρήσεις της τέχνης, ο οίκος Sotheby’s διοργανώνει σήμερα στο Παρίσι τη μεγάλη βραδιά δημοπρασιών «Paris Sales».Ο οίκος Sotheby’s του Παρισιού έχει κάνει μια προσεκτικά επιμελημένη επιλογή έργων διάσημων μοντέρνων και σύγχρονων καλλιτεχνών. Παράλληλα με τα αριστουργήματα των Ταπιές και Σουλάζ, για τον εορτασμό της 150ής επετείου του ιμπρεσιονισμού, η δημοπρασία θα παρουσιάσει επίσης εξαιρετικά έργα καλλιτεχνών όπως ο Πισαρό, ο Ροντέν και ο Μοντιλιάνι. Η δημοπρασία –που δίνει τον τόνο στο πρώτο εξάμηνο των ετήσιων ευρωπαϊκών δημοπρασιών– πραγματοποιείται στις αίθουσες όπου κάποτε ήταν η ιστορική Galerie Charpentier, συγκεντρώνοντας απαιτητικούς πλειοδότες με ζωντανή συμμετοχή και on line «χτυπήματα». Σκοπός της φετινής δημοπρασίας είναι να απεικονίσει όσο το δυνατόν καλύτερα πάνω από έναν αιώνα καλλιτεχνικής παραγωγής, που εκτείνεται από την εμφάνιση της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας έως τη σύγχρονη περίοδο, παρέχοντας μια περιεκτική άποψη της καλλιτεχνικής εξέλιξης και της διαρκούς αμφισβήτησης των καθιερωμένων κανόνων σε όλη την ιστορία της τέχνης.

Ο χρόνος, λοιπόν, μετράει ανάποδα τις ώρες στο ψηφιακό ημερολόγιο του Sotheby’s Paris, και σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε αν τα έργα του Καταλανού καλλιτέχνη Αντόνι Τάπιες, σημαντικής πνευματικής και καλλιτεχνικής προσωπικότητας του 20ού αιώνα, θα πλησιάσουν ή και θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αφού ο οίκος επέλεξε να δημοπρατήσει ένα σπάνιο, μεγάλο δείγμα της δουλειάς του, το πρώτο που εμφανίζεται στην αγορά εδώ και πολύ καιρό. Στα φαβορί συγκαταλέγονται και οι πίνακες του Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Πιερ Σουλάζ, ενώ με υψηλές αξιώσεις (εκτίμηση έως περίπου 800.000 ευρώ) πωλούνται δύο έργα των Ανσελμ Κίφερ και Τζορτζ Κόντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή