500 λέξεις με την Τίνα Κατσούλη

500 λέξεις με την Τίνα Κατσούλη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τίνα Κατσούλη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Εχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: «Στην αχλή των αιώνων» (εκδόσεις Λιβάνη, 2018) και «Αξόδευτη ζωή» (εκδόσεις Λιβάνη, 2020). Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφόρησε πρόσφατα η νουβέλα: «Η σκιά του κηπουρού».

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα βιβλία που με συντροφεύουν τελευταία είναι τα «Πετροχελίδονα» του Φερνάντο Αραμπούρου, η νουβέλα του Χένρι Τζέιμς: «Η εικόνα στο χαλί» και του Τζόζεφ Κόνραντ: «Η καρδιά του σκότους».

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Στο βιβλίο του Τζόναθαν Κόου «Μέση Αγγλία» –αν και δεν είναι πρόσφατο ανάγνωσμα– η εσωτερικά διχασμένη μεγάλη Βρετανία του Brexit που αποχωρεί, γιατί νιώθει ότι θυσιάζει τη «βρετανικότητά» της στον βωμό ενός παγκοσμιοποιημένου τρόπου ζωής, είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο προβληματισμού.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Πρόσφατα διάβασα το «Αβεσσαλώμ» του Γουίλιαμ Φόκνερ.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Σε κατάσταση ανάπαυλας και ξεκούρασης σε περίοδο διακοπών.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης, γιατί η αυτοβελτίωση είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία και προσωπική.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Με συγκινεί η γλώσσα, οι λέξεις, αυτές φταίνε για όλα, «αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα να αρχίσουν να συμβαίνουν», με τη δύναμή τους υποστασιοποιούνται οι ήρωες, αρθρώνονται οι σιωπές, ενσαρκώνονται οι ιδέες.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Περιμένω να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Μιχάλη Μακρόπουλου: «Μαργαρίτα Ιορδανίδη».

Ποιος είναι ο ρόλος του μετανάστη στην ιστορία και ποιους συμβολισμούς κρύβει;

Οι ήρωές μου στην ιστορία ζουν σε περιορισμό εξαιτίας ενός μολυσματικού ιού. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας θυρωρός πολυκατοικίας, κηπουρός και μετανάστης, ο Εντζο. Κάτω από τη σκιά του ανθεί η χαμένη ανθρωπιά, καθώς εκείνος φροντίζει και στέργει τους γύρω του, που δοκιμάζουν τα ψυχικά και κοινωνικά όριά τους μέσα στην κοινωνική δυστοπία που ζουν. Επέλεξα να είναι μετανάστης γιατί μέσα στη νουβέλα θίγω μια σειρά από κοινωνικά θέματα που με απασχολούν, ανάμεσά τους και ζητήματα που αφορούν τη συμπεριληπτικότητα, τον ρατσισμό. Ο ήρωάς μου βρήκε τον τρόπο να «ανήκει» και δείχνει τον δρόμο και στους άλλους να «συνανήκουν». Η αλληλεγγύη, πιστεύει ο Εντζο, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα συνοχή μέσα σε έναν κόσμο εχθρικό.

Πώς θα ξαναβρούμε τη χαμένη ανθρωπιά;

Τον τρόπο τον δείχνει ο κηπουρός μου: να νοιάζεσαι, να μοιράζεσαι, να συγχωρείς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή