Οταν οι λέξεις γίνονται λόγια

Οταν οι λέξεις γίνονται λόγια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

JUAN GABRIEL VASQUEZ
Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν
μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης
αφηγ. Βαλάντης Γιαούτσης
εκδ. Ικαρος, 8 ώρες ακρόασης (πλατφόρμα JukeBooks)

BONNIE GARMUS
Μαθήματα Χημείας
μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου
αφηγ. Ειρήνη Μπαλτά
εκδ. Μεταίχμιο, 14,30 ώρες ακρόασης (JukeBooks)

Η ελληνική αγορά ηχητικού βιβλίου έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια τα πρώτα βήματά της, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ το audiobook συνιστά τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο εκδοτικό κλάδο, ενώ στη Σουηδία και στη Νορβηγία το 40% δηλώνει πως ακούει ένα τουλάχιστον ηχητικό βιβλίο τον χρόνο. Ποια είναι η εμπειρία από την ακρόαση σύγχρονων μυθιστορημάτων; Προσφέρει εξίσου εύκολη παρακολούθηση με την ανάγνωση; Εξασφαλίζει αντίστοιχη απόλαυση; Υποκαθιστά την ανάγνωση;

Καθιερωμένος Κολομβιανός πεζογράφος (γενν. 1973), ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες γράφει για τον πόλεμο της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Καθημερινή εμπειρία ζωής στην Μπογκοτά της δεκαετίας του 1990, μερικοί πυροβολισμοί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών θα ανατρέψουν τη ζωή του νεαρού καθηγητή Νομικής Αντόνιο Γιαμάρα και αφηγητή της ιστορίας. Το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες. Αμερικανίδα πεζογράφος που πρωτοεμφανίστηκε στα 64 χρόνια της και γνώρισε τεράστια επιτυχία, η Bonnie Garmus (γ. 1957) σάρωσε τα αγγλοσαξονικά βραβεία με τις περιπέτειες της αποφασιστικής Ελίζαμπεθ Ζοτ στον ανδροκρατούμενο χώρο της επιστημονικής έρευνας στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Το μυθιστόρημα μεταφράστηκε σε 42 χώρες και μεταφέρθηκε αμέσως στη μικρή οθόνη.

Γίνεται φανερό ότι μία από τις προτεραιότητες της νέας πλατφόρμας διαμοιρασμού JukeΒooks (πληρώνεις μηνιαία συνδρομή και έχεις πρόσβαση στους 800 σημερινούς τίτλους της) είναι η παραγωγή ευπώλητων βιβλίων. Μαρτυρίες, με τον τρόπο της μυθοπλασίας, από καυτές πολιτικές πραγματικότητες των περασμένων δεκαετιών, «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» και τα «Μαθήματα Χημείας» αποτελούν δύο από τις καλύτερες του είδους. Είναι κείμενα επινοητικά δημιουργώντας συγχρόνως εντυπωσιακές ποιητικές αναλογίες ανάμεσα στην εμπειρία της καθημερινότητας και στην ιδέα της πτώσης «Ο ήχος των πραγμάτων», στις χημικές αντιδράσεις, τα «Μαθήματα χημείας». Το δεύτερο μυθιστόρημα είναι επιπλέον γραμμένο με πολύ χιούμορ. Ως σύνολο, ωστόσο, και τα δύο έργα δεν κατορθώνουν τις προσδοκώμενες καταβυθίσεις στις υπαρξιακές πτυχές μας.

Ερωτήματα

Υπάρχει δυσκολία στην παρακολούθηση της ιστορίας δεδομένου πως δεν είναι πρακτικό να γυρίζεις πίσω (ή, τουλάχιστον, δεν διαθέτουμε ακόμη την ευχέρεια για τις κατάλληλες κινήσεις); Καθόλου· αν το έργο είναι σωστά στημένο, το παρακολουθείς πολύ καλά και στην ηχητική του εκδοχή.

Απολαμβάνεις την επαφή με το ηχητικό μυθιστόρημα; Ασφαλώς· οι ηχογραφήσεις είναι προσεγμένες και οι αφηγηματικές φωνές σωστές – όσο πρέπει εκφραστικές ώστε να μην καλύπτουν τη φωνή του κειμένου.

Είσαι σε θέση να κάνεις αποτιμήσεις για την καλλιτεχνική επάρκεια ενός ηχητικού μυθιστορήματος; Ναι, καθώς αποδεικνύουν οι προηγούμενες παρατηρήσεις μου.

Απειλείται, τέλος, η ανάγνωση από το ηχητικό βιβλίο; Δεν το πιστεύω. Η σιωπηλή ανάγνωση υπήρξε κατάκτηση της ανθρωπότητας ανάμεσα στην ύστερη αρχαιότητα και στην Αναγέννηση, επιτρέποντας την ταχύτερη πρόσληψη και καλύτερη κατανόηση των κειμένων. Δεν μπορώ να φανταστώ σπουδαστή, φιλόλογο και απαιτητικό αναγνώστη να εργάζεται χωρίς μολύβι πάνω σε χάρτινο ή έστω χωρίς κέρσορα πάνω σε ηλεκτρονικό βιβλίο.

Πλατφόρμες

Εκτός από την JukeΒooks, στη χώρα μας λειτουργούν πλήρως δύο ακόμη πλατφόρμες ηχητικού βιβλίου: η Bookvoice για αγορά και κατοχή κάθε ενός από τους 1.500 τίτλους του καταλόγου της και η Kids Radio με μηνιαία συνδρομή και πρόσβαση στα παιδικά βιβλία της όσο διαρκεί η συνδρομή. Και ακόμη δοκιμάζονται τρεις startups.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT