Ακρόπολη: Δικαιολογίες για την κιτς φιέστα από την Αθήνα έως τη Βομβάη

Ακρόπολη: Δικαιολογίες για την κιτς φιέστα από την Αθήνα έως τη Βομβάη

«Μπαλάκι» ευθυνών για το αρχαιοελληνικό χάπενινγκ στον Ιερό Βράχο

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία φαίνεται πως φτάνει το «μπαλάκι» των ευθυνών για το περιστατικό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ακρόπολη, όταν μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων κατάφερε να ποζάρει με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στον Ιερό Βράχο, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα για τους ελέγχους στο μνημείο, αλλά και για τα ζητήματα αισθητικής και γενικότερης χρήσης του που προκύπτουν. Για το συμβάν έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η παρουσία των συγκεκριμένων ατόμων, που εμφανίστηκαν να πραγματοποιούν κάποιο είδος χάπενινγκ στα Προπύλαια και πλησίον του Ερεχθείου και του Παρθενώνα, φαίνεται πως συνδέεται με πολυμελή ομάδα Ινδών επιχειρηματιών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και οι οποίοι το Σάββατο παρέστησαν και σε δύο εκδηλώσεις που είχε συνδιοργανώσει το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο στο Καλλιμάρμαρο και στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Ακρόπολη: Δικαιολογίες για την κιτς φιέστα από την Αθήνα έως τη Βομβάη-1
Η ομάδα με τις αρχαιοελληνικές ενδυμασίες ενώ ποζάρει στα Προπύλαια. 

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αγγελος Τσαβδάρης, πρόκειται για «150 επιχειρηματίες από κλαμπ πολυεκατομμυριούχων της Βομβάης», τους οποίους το Επιμελητήριο βοήθησε στο διαδικαστικό κομμάτι της διοργάνωσης των δύο εκδηλώσεων, οι οποίες είχαν λάβει την έγκριση των συμβουλίων του ΥΠΠΟ. Για το συμβάν στην Ακρόπολη, ο κ. Τσαβδάρης δεν είχε καμία πληροφόρηση και, όπως λέει, όταν ενημερώθηκε σχετικά, ζήτησε μαζί με τους υπευθύνους του χώρου από τους «πρωταγωνιστές» να αποχωρήσουν, καθώς δεν υπήρχε ειδική άδεια για τέτοια δράση.

«Ηταν μια πρωτοβουλία του ινδικού τουριστικού γραφείου που διοργάνωσε την επίσκεψη των επιχειρηματιών στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Τσαβδάρης, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή ομάδα με αρχαιοελληνικές φορεσιές είχε κοσμήσει με την παρουσία της και άλλη εκδήλωση των Ινδών επισκεπτών, σε κέντρο της παραλιακής λεωφόρου. «Το ινδικό τουριστικό γραφείο πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ζεστάνει την ατμόσφαιρα», σχολιάζει ο κ. Τσαβδάρης για το περιστατικό στην Ακρόπολη και συμπληρώνει ότι το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο έχει ζητήσει από το γραφείο διευκρινίσεις.

Η παρουσία των μεταμφιεσμένων σε αρχαίους φαίνεται πως συνδέεται με επίσκεψη ομάδας Ινδών επιχειρηματιών στην Ελλάδα.

Η παρουσία των Ινδών επισκεπτών στην Ακρόπολη, πάντως, συνοδεύτηκε και από άλλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, «προκειμένου να εμπλουτισθεί η επίσκεψη ανθρώπων υψηλής επιρροής από μια χώρα που μας συνδέουν ευρύτατοι πολιτιστικοί δεσμοί με μουσικές της Ελλάδας, προσκλήθηκαν η μπάντα του Λιμενικού και ομάδα από Κρητικούς λυράρηδες που τους υποδέχονταν εκτός αρχαιολογικού χώρου κατά τη διάρκεια εισόδου τους σε αυτόν».

Ακρόπολη: Δικαιολογίες για την κιτς φιέστα από την Αθήνα έως τη Βομβάη-2
Δύο από τα μέλη της ομάδας, τα οποία φαίνεται να αναπαριστούν θεούς των αρχαίων Ελλήνων, τη στιγμή που φωτογραφίζονται μπροστά από το Ερέχθειο. Οι φωτογραφίες προκάλεσαν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ερώτημα, φυσικά, αποτελεί το πώς κατόρθωσαν τα άτομα με τις αρχαιοελληνικές ενδυμασίες να ανέβουν στον Ιερό Βράχο. Το συμβάν έλαβε χώρα γύρω στις 7 μ.μ. του περασμένου Σαββάτου – δηλαδή, εντός ωραρίου της Ακρόπολης. Την ίδια ώρα, στο μνημείο υπήρχαν αρκετά γκρουπ ταξιδιωτών και πηγές του ΥΠΠΟ δεν αποκλείουν οι μεταμφιεσμένοι επισκέπτες –που είχαν εκδώσει εισιτήριο– να πέρασαν τον έλεγχο χωρίς να γίνει αντιληπτό ότι είχαν μαζί τους περικεφαλαίες και ασπίδες.

Το ζήτημα του ελέγχου των επισκεπτών που κατά καιρούς φορούν ενδύματα στυλιστικά συναφή με το μνημείο –όπως συνέβαινε με ορισμένα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας–, κάτι που παρατηρείται και σε αρχαιολογικούς χώρους του εξωτερικού, είναι λεπτό και δεν μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να επιφέρει απαγορεύσεις παρά μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής ευπρέπειας αφού δεν υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα δυναμικού φυλάκων στην Ακρόπολη, μια και από το ΥΠΠΟ μεταφέρουν ότι ο αριθμός τους επαρκεί για τη θερινή περίοδο.

Ακρόπολη: Δικαιολογίες για την κιτς φιέστα από την Αθήνα έως τη Βομβάη-3
Οπως υπενθυμίζει η πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων, Γεωργία Κονδύλη, πρόσφατα απαγορεύτηκε η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά στα μέλη σχολής πολεμικών τεχνών, λόγω της ενδυμασίας τους. [LACONIATV]

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γεωργία Κονδύλη, σημειώνει ότι το περιστατικό στην Ακρόπολη συνέβη ενώ η αρχιφύλακας του μνημείου είχε αντικατασταθεί προσωρινά από συνάδελφό της και αναφέρει ότι το φυλακτικό προσωπικό πιθανότατα «παραπλανήθηκε». Και αυτό, γιατί οι φύλακες έπρεπε μεν να απαγορεύσουν την είσοδο στους μεταμφιεσμένους, λέει η κ. Κονδύλη, «όμως θεώρησαν πως εφόσον συνόδευαν τους σωστά ενδεδυμένους και επειδή υπήρχε και η άδεια για την κατοπινή εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ακρόπολη κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Σαμουράι

Οπως υπογραμμίζει η πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων, «σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, ειδικά από θρησκευτικές ομάδες που όταν δεν τους επιτρέπεται η είσοδος, ζητάνε να δουν τον σχετικό κανονισμό». Η κ. Κονδύλη υπενθυμίζει και ένα πρόσφατο συμβάν στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, όπου δεν επιτράπηκε η είσοδος στα μέλη νορβηγικής σχολής πολεμικών τεχνών λόγω της ενδυμασίας τους, που παρέπεμπε στους… σαμουράι, με αρκετά δημοσιεύματα να διαμαρτύρονται τότε για απώλεια επισκεπτών.

Τους προβληματισμούς της για το γεγονός εκφράζει και η Τζέμμα Οικονομοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών. Οπως λέει, στο παρελθόν το προσωπικό της Ακρόπολης έχει κάνει συστάσεις σε επισκέπτες που έφεραν αμφίεση με εμφανή λογότυπα εταιρειών ή σε ταξιδιωτικά γκρουπ με ευμεγέθεις πινακίδες, ενώ σε μια περίπτωση είχε αφαιρεθεί από νήπιο μια στέκα με εμπορικό σήμα. «Το πώς πέρασαν άνθρωποι με τόσο εξοπλισμό και αξεσουάρ και πώς φτάσαμε να έχουμε τέτοια φιέστα στην Ακρόπολη, με ξεπερνάει», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT