Cine Paris: Το κινηματογραφικό «καμάρι» της Πλάκας επιστρέφει
cine-paris-το-κινηματογραφικό-καμάρι-της-πλ-563015173

Cine Paris: Το κινηματογραφικό «καμάρι» της Πλάκας επιστρέφει

Η «οικογένεια» του Cinobo πίσω από την αναγέννηση του θερινού της οδού Κυδαθηναίων, ο οποίος ετοιμάζεται να ανοίξει για το ευρύ κοινό τις πόρτες του το Σάββατο

Δημήτρης Ρηγόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικά θα ήθελα να ήμουν στη θέση τους: να έχω προσγειωθεί σε μια ξένη πόλη και να μου προσφέρεται η ευκαιρία να δω σε ένα θερινό σινεμά (που ξέρω ότι αποτελεί τοπική ατραξιόν) ένα κινηματογραφικό σημείο αναφοράς της χώρας που επισκέπτομαι. Και όλα αυτά με θέα στην Ακρόπολη! Δεν ακούγεται καταπληκτικό;

Κάπως έτσι καταλαβαίνω τους τουρίστες που συνεπαρμένοι από την ολοκαίνουργια μαρκίζα του Cine Paris προσπαθούν να ρίξουν κλέφτες ματιές στο εσωτερικό του εκ βάθρων ανακαινισμένου θερινού σινεμά, που ετοιμάζεται να ανοίξει για το ευρύ κοινό τις πόρτες του το Σάββατο ύστερα από τέσσερα χρόνια (αισθητής) απουσίας από την αθηναϊκή ζωή. Μια μέρα νωρίτερα θα έχουν προηγηθεί τα ανεπίσημα εγκαίνια της νέας εποχής του με την προβολή της ταινίας του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» που θα αποτελέσει ούτως ή άλλως το «ορεκτικό» κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, εναλλάξ με μία ταινία πρώτης προβολής (τους «Αντίπαλους» του Λούκα Γκουαντανίνο).

Cine Paris: Το κινηματογραφικό «καμάρι» της Πλάκας επιστρέφει-1

Πίσω από την αναγέννηση του θερινού της οδού Κυδαθηναίων κρύβεται η «οικογένεια» του Cinobo και η ιδρύτρια του Δάφνη Μπεχτσή που διαδραματίζουν πλέον ρόλο καταλύτη θετικών εξελίξεων για τις (φθίνουσες) κινηματογραφικές υποδομές της Αθήνας. Ετσι μετά το ευχάριστο ξάφνιασμα που προκάλεσε η επαναλειτουργία της Οπερας τον χειμώνα που μας πέρασε, η ελληνική σινεφίλ πλατφόρμα βάζει την υπογραφή της σε μια ακόμα επανεκκίνηση ενός κινηματογραφικού «θεσμού» της πόλης.

Cine Paris: Το κινηματογραφικό «καμάρι» της Πλάκας επιστρέφει-2

Οταν το Cine Paris βγήκε στην αγορά (τον περσινό Μάιο) οι κεραίες της Δάφνης Μπεχτσή και των συνεργατών της πήραν φωτιά. «Εκτός από την ιστορία του, την θέση του, τη σημασία του για την Αθήνα σκεφτήκαμε ότι ήταν ένας χώρος που θα έπρεπε να πέσει στα χέρια ανθρώπων που αγαπάνε το σινεμά και την πόλη», λέει στην «Κ» η Δάφνη Μπεχτσή. Με τον γνωστό Κύπριο επιχειρηματία Στέλιο Χατζηιωάννου που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου προέκυψε ένας κοινός τόπος για τα πράγματα, που βοήθησε να πάρει γρήγορα σάρκα και οστά το όραμα των νέων μισθωτών του κινηματογράφου.

Καθώς έχουμε συνδέσει το Cinobo με μια πιο σινεφίλ-εναλλακτική εκδοχή της κινηματογραφικής εμπειρίας πώς αυτή η συγκεκριμένη ταυτότητα θα συνδυαστεί με την αυτονόητη εμπορική «υπεραξία» του Cine Paris καθώς βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας; «Δεν νομίζω ότι αυτά τα δύο μεγέθη πρέπει υποχρεωτικά να συγκρούονται», λέει η Δάφνη Μπεχτσή.«Προφανώς θα προβάλλουμε ποιοτικό σινεμά αλλά ταυτόχρονα θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε την έντονη παρουσία ξένων επισκεπτών στην περιοχή. Εισπράττουμε μεγάλη ανυπομονησία από αυτούς τους ανθρώπους για το πότε θα ξεκινήσουμε κι αυτό μεγαλώνει την ευθύνη μας». Αυτό, αρχικά, σημαίνει και αγγλικούς υπότιτλους όταν αυτό είναι απαραίτητο (δηλαδή σε ελληνικές και μη αγγλόφωνες παραγωγές) αλλά και «ειδικούς» χειρισμούς στον προγραμματισμό. «Θέλουμε να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης, γι΄ αυτό δίπλα σε ταινίες πρώτης προβολής θα προβάλλουμε κλασικές ταινίες προηγούμενων δεκαετιών ενώ ξεχωριστή θέση θα έχει πάντα το ελληνικό σινεμά ενώ για φέτος προγραμματίζουμε ένα ειδικό αφιέρωμα σε ταινίες που έχουν σημείο αναφοράς την Αθήνα».

Το σινεμά θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 7.30 το απόγευμα ώστε οι θεατές να μπορούν να έρθουν έως και μιάμιση ώρα πριν την πρώτη προβολή για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και το ποτό τους στο πλήρως ανακαινισμένο μπαρ. Στην πραγματικότητα, από το παλιό Cine Paris έχει απομείνει σχεδόν μόνο η ανυπέρβλητη θέα προς τον Ιερό Βράχο καθώς το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών έχει αναβαθμιστεί χωρίς, όμως, να έχει τεθεί σε κίνδυνο η αυθεντικότητα της εμπειρίας. Επιπλέον εγκαταστάθηκε αναβατόριο ώστε ο κινηματογράφος να είναι πλήρως προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ραντεβού, λοιπόν, στις 11 Μαϊου και …καλό καλοκαίρι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή