Ετος Σωκράτη στους Δελφούς και στην Αθήνα

Ετος Σωκράτη στους Δελφούς και στην Αθήνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν κύκλο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στην Αθήνα και στους Δελφούς οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.400 χρόνων από τον θάνατο του Σωκράτη (399 π.Χ.-2001). Χθες, η πρόεδρος του ΕΠΚΔ Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Ετους Σωκράτη», που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μια σπάνια εμφάνιση του Γιούρι Λιουμπίμοφ με την ιδιότητα του ηθοποιού και η ανάγνωση της «Αληθινής απολογίας του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη από τον Νίκο Κούρκουλο.

Διεθνές συνέδριο

Στην Αθήνα (Ζάππειο, 14-15 Ιουλίου) και στους Δελφούς (16-19 Ιουλίου) θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Φιλοσοφικό Συνέδριο με θέμα τη σχέση του Σωκράτη με τη φιλοσοφία, την ηθική, την πολιτική και τον χριστιανισμό. Για τη διοργάνωσή του το ΕΠΚΔ συνεργάστηκε με πανεπιστήμια του εξωτερικού (Οξφόρδης, Πρίνστον, Βέρνης, Βενετίας κ.ά.), ενώ θα συμμετάσχουν καθηγητές φιλοσοφίας διεθνούς κύρους. Η επίσημη έναρξη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα γίνει στις 13 Ιουλίου στη Ρωμαϊκή Αγορά με το έργο του Ερίκ Σατί «Socrates» ερμηνευμένο από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» και το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Ο Σωκράτης στην Αθήνα». Στις 14 Ιουλίου στον ίδιο χώρο ο Νίκος Κούρκουλος θα αναγνώσει την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του K. Βάρναλη, ενώ στις 15 θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου με θέμα «Φιλοσοφία και Μουσική» με σολίστ τους Μάρτιν βαν ντεν Χεκ και Τομίκο Κάνεκο. Οι εκδηλώσεις της Ρωμαϊκής Αγοράς θα ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου με την παράσταση του θεάτρου «Taganka», «Η μύηση του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία του Γιούρι Λιουμπίμοφ, ο οποίος ύστερα από πολλά χρόνια θα ξαναπαίξει, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Σωκράτη. Στις 10-11 Αυγούστου, στο Ηρώδειο, η Μέμη Σπυράτου συνδέει τον Σωκράτη και το θέατρο σκιών στην παράσταση «Ο Σωκράτης και οι σκιές του».

Εκθέσεις-εκδηλώσεις

Στους Δελφούς, εκτός από εκδηλώσεις που θα επαναληφθούν, θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου, το γαλλικό θέατρο «Balagan» θα παρουσιάσει τον «Γοργία» και την «Απολογία Σωκράτους» του Πλάτωνα, ενώ το θεατρικό εργαστήριο του Ανατόλι Βασίλιεφ θα παρουσιάσει το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Δελφών κλείνουν με τις «Νεφέλες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή